Wykonanie
« Powrót  Opis:Jest to bardzo pyszny makowiec. Polecam.
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
żółtka 4 sztuk
margaryna 0,5 kostek
smalec 50 gramów
śmietana 3 łyżek stołowych
cukier 0,5 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 2 szczypta
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
mak 1 puszka
jabłka 0,5 kilogramów
olejek cytrynowy według uznania
kasza manna 6 łyżek stołowych
białka 4 sztuk
mąka 2 łyżek stołowych
mąka ziemiaczana 1 łyżek stołowych
cukier 0,25 szklanek
rodzynki 50 gramówWykonanie:Ciasto:do przesianej
mąki dodać
żółtka,
margarynę,
smalec,
śmietanę,
cukier waniliowy, pół szklanki
cukru,
proszek do pieczenia, szczyptę
soli i kilka kropel
olejku cytrynowego. Posiekać nożem i szybko wyrobić kruche ciasto. Z ciasta zrobić 5 małych kuleczek i włożyć je, na talerzyku, do zamrażalnika. Pozostałe ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia.Obrane
jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z wyjętym z puszki
makiem, dodać
kaszę manną oraz wymoczone
rodzynki i dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
Beza:
białka ubić z
cukrem(0,25 szklanki) i szczyptą
soli, dodać 2 łyżki
mąki oraz 1 łyżkę
mąki ziemniaczanej i delikatnie połączyć.
Bezę rozłożyć równomiernie na
mak, a na nią zetrzeć, na grubych oczkach, ciasto z zamrażarki. Piec w 180 stopniach przez ok.50 minut. Zimne ciasto posypać obficie
cukrem pudrem.Uwagi:Jeśli masa
makowo-
jabłkowa jest za mało słodka, to można ją dosłodzić.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: