Wykonanie
Opis : Makowiec z
jabłkami zwany jest również japońskim, ale na pewno nie ma nic wspólnego z Japonią. Nie wiem skąd wzięła się ta nazwa. Przeszukałam internet w nadziei na znalezienie odpowiedzi, niestety nie znalazłam żadnych wiadomości. Zwał jak zwał, ale makowiec jest pyszny. Wizualnie wygląda jak makowiec z
orzechami, przez te białe plamy w
masie. Są to
jabłka i
kasza manna. Ten makowiec jest po prostu stworzony dla mojego podniebienia. Bez żadnego
spodu, sama masa makowa. Jest lekki, puszysty, a w tym wszystkim również mokry. Ciężko uwierzyć, że te przymiotniki opisują makowiec.Moja 6-letnia Córka nie przepada za tradycyjnym makowcem, którego masa jest zazwyczaj ciężka, a tego zajadała z wielkim smakiem.Szczerze polecam.Pochodzenie : przepis dostałam od koleżankiIlość : forma o wym. 25/36 cmSkładniki :600 g suchego
maku9 jaj2 szkl.
cukru kryształu2 op.
cukru waniliowego1 , 5 kostki masła/margaryny o temp. pokojowej (300-375 g)12 pełnych łyżek
kaszy manny1 łyżka
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
olejku migdałowego6 średnich
jabłekrodzynki (u mnie 100 g)Przygotowanie
Maku :Wsypać
mak do garnka.Zalać zimną
wodą tak, aby
woda znajdowała się nad powierzchnią
maku.Ugotować
mak na średnim płomieniu do miękkości, czyli ok. 30 minut. W czasie gotowania mieszać
mak i dolewać
wodę, która wyparowała, aby
mak był nią stale zakryty.Ugotowany
mak umieścić na gazie/pielusze tetrowej/ ściereczce bawełnianej i odcisnąć z
wody lub umieścić w gęstym sicie i dociskając łyżką, odcedzić
wodę.Zmielić
mak dwukrotnie w maszynce do mielenia.Przygotowanie Masy Makowej :Oddzielić
białka od
żółtek.Utrzeć/Zmiksować
żółtka wraz z
cukrem kryształem i
cukrem waniliowym do momentu, kiedy masa nabierze jasnej barwy i puszystości.Dodawać stopniowo miękkie
masło, stale ucierając/miksując, aż masa będzie jednolita i puszysta.Wymieszać ze sobą
mąkę,
kaszę manną i
proszek do pieczenia.Dodać do utartej masy.Wymieszać dokładnie łyżką lub mikserem.Dodać
olejek migdałowy.Wymieszać łyżką lub miksować dla połączenia się składników.Zetrzeć
jabłka na tarce o grubych oczkach.Dodać do utartej masy.Dodać
rodzynki.Wymieszać wszystko łyżką.Dodawać stopniowo zmielony
mak, za każdym razem mieszając.Ubić/zmiksować
białka na sztywno.Dodać do masy makowej.Delikatnie wymieszać, aby masa była puszysta, a
białka nie zamieniły się podczas mieszania w ciecz.Włączyć piekarnik na 180* C.Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia.Wylać do niej masę.Wyrównać.Włożyć do piekarnika.Piec ok. 60 min.Ostudzić.Najlepiej schłodzić.Podawać
solo lub posypane
cukrem pudrem.