Bez dodatku tłuszczu. Lekko, jednak w jesiennym tonie. Trochę melancholijne. Trochę za proste.Ale po co sobie utrudniać życie? :))Składniki (na 12 porcji):1 szklanka z "czubem" mąki pełnoziarnistej (125g)2/5 szklanki cukru (75g)1 cukier waniliowy4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 jabłko50g rodzynekOddziel białko od żółtek. Żółtka utrzyj mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jabłko pokrój w kostkę. Połowę jabłka i rodzynek dodaj do masy. Ubij pianę z białek i wymieszaj ją (łyżką, nie mikserem !) z masą. Przełóż do formy "keksówki" a wierzch posyp pozostałym jabłkiem i rodzynkami. Piecz przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Wartość Kaloryczna 102 kcal (1 porcja)Białko 3,5 gWęglowodany 19 gTłuszcz 2,1g