Wykonanie
« Powrót  Opis:Pyszne ciasto
orzechowe. Polecam.

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 600 gramów
cukier 0,5 szklanek
margaryna 60 gramów
miód 2 łyżek stołowych
jajka 2 sztuk
mleko 2 łyżek stołowych
soda oczyszczona 1 łyżek deserowych
mleko 2 szklanek
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
mąka 1,5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
cukier 0,5 szklanek
masło 1 kostek
orzechy włoskie 300 gramów
cukier 100 gramów
miód 2 łyżek stołowych
margaryna 90 gramów
dżem porzeczkowy według uznania
sok z cytryny według uznaniaWykonanie:Ciasto: 60g
margaryny stopić z
miodem i ostudzoną dodać do przesianej
mąki, dodać pół szklanki
cukru, po 2 łyżki
miodu i
mleka oraz
sodę. Zagnieść jednolite ciasto i podzielić na 3 części. Rozwałkować cienkie placki w kształcie blachy i upiec 2 placki na jasno brązowy kolor w blasze wysmarowanej
olejem. Piec ok. 15 min w 170 stopniach. Natomiast na trzeci placek należy równomiernie rozłożyć masę
orzechową i upiec w blasze wyścielonej papierem do pieczenia.Masa orzechowa: w garnku rozpuścić 90g
margaryny z 2 łyżkami
miodu i z pół szklanki
cukrem, dodać posiekane
orzechy włoskie i razem zagotować. Gorącą masę rozłożyć na 3 placek.Masa budyniowa: w pół szklance
mleka rozrobić 1,5 łyżki
mąki i 2 łyżki
mąki ziemniaczanej i wlać na gotujące się 1,5 szklanki
mleka z rozpuszczonym pół szklanki
cukrem. Zgotować
budyń i ostudzić.Do utartego
masła stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając. Na koniec dodać do smaku
sok z cytryny.Złożenie ciasta: placek
miodowy posmarowany
dżemem - połowa masy budyniowej - placek
miodowy - reszta masy budyniowej - placek z masą
orzechową.Ciasto należy podawać dopiero na drugi dzień.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaKomentarze:Autor:
BeciaData: 2011-09-21Odpowiedź dla Marty. Do masy orzechowej
daje się 2 łyżki
miodu. Do ciasta też
daje się 2 łyżki
miodu. W
sumie jest nam potrzebne 4 łyżki
miodu.(W przepisie w składnikach 2 łyżki
miodu jest napisane 2
razy, co
daje 4 łyżki).
Cukier waniliowy daje się do masy budyniowej.
Mleko należy zagotować z
cukrem i
cukrem waniliowym. Pozdrawiam.
Becia.Autor:
MartaData: 2011-09-07a i co z
cukrem waniliowym?Autor:
MartaData: 2011-09-07 i co z
cukrem waniliowym?Autor:
MartaData: 2011-09-07Proszę mi powiedzieć, ile mam dać
miodu, żeby się rozpuścił z
margaryną skoro później muszę dać znowu 2 łyżki, a w tabeli u góry pisze, że na ciasto należy przeznaczyć 2 łyżki.Autor:
BeciaData: 2010-06-012 całe
jajka dodaje się do
mąki,zagniatając ciasto, razem z pozostałymi składnikami. Przepraszam za przeoczenie w opisie wykonania. Pozdrawiam.Autor: dominikaData: 2010-05-07Przepis jest nie jasny a co z jajkami??Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: