ßßß Cookit - przepis na Orzechowy miodownik

Orzechowy miodownik

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Opis:
Pyszne ciasto orzechowe. Polecam.
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 600 gramów
cukier 0,5 szklanek
margaryna 60 gramów
miód 2 łyżek stołowych
jajka 2 sztuk
mleko 2 łyżek stołowych
soda oczyszczona 1 łyżek deserowych
mleko 2 szklanek
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
mąka 1,5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
cukier 0,5 szklanek
masło 1 kostek
orzechy włoskie 300 gramów
cukier 100 gramów
miód 2 łyżek stołowych
margaryna 90 gramów
dżem porzeczkowy według uznania
sok z cytryny według uznania
Wykonanie:
Ciasto: 60g margaryny stopić z miodem i ostudzoną dodać do przesianej mąki, dodać pół szklanki cukru, po 2 łyżki miodu i mleka oraz sodę. Zagnieść jednolite ciasto i podzielić na 3 części. Rozwałkować cienkie placki w kształcie blachy i upiec 2 placki na jasno brązowy kolor w blasze wysmarowanej olejem. Piec ok. 15 min w 170 stopniach. Natomiast na trzeci placek należy równomiernie rozłożyć masę orzechową i upiec w blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Masa orzechowa: w garnku rozpuścić 90g margaryny z 2 łyżkami miodu i z pół szklanki cukrem, dodać posiekane orzechy włoskie i razem zagotować. Gorącą masę rozłożyć na 3 placek.
Masa budyniowa: w pół szklance mleka rozrobić 1,5 łyżki mąki i 2 łyżki mąki ziemniaczanej i wlać na gotujące się 1,5 szklanki mleka z rozpuszczonym pół szklanki cukrem. Zgotować budyń i ostudzić.
Do utartego masła stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając. Na koniec dodać do smaku sok z cytryny.
Złożenie ciasta: placek miodowy posmarowany dżemem - połowa masy budyniowej - placek miodowy - reszta masy budyniowej - placek z masą orzechową.
Ciasto należy podawać dopiero na drugi dzień.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Wigilia
Komentarze:
Autor: Becia
Data: 2011-09-21
Odpowiedź dla Marty. Do masy orzechowej daje się 2 łyżki miodu. Do ciasta też daje się 2 łyżki miodu. W sumie jest nam potrzebne 4 łyżki miodu.(W przepisie w składnikach 2 łyżki miodu jest napisane 2 razy, co daje 4 łyżki). Cukier waniliowy daje się do masy budyniowej. Mleko należy zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Pozdrawiam. Becia.
Autor: Marta
Data: 2011-09-07
a i co z cukrem waniliowym?
Autor: Marta
Data: 2011-09-07 i co z cukrem waniliowym?
Autor: Marta
Data: 2011-09-07
Proszę mi powiedzieć, ile mam dać miodu, żeby się rozpuścił z margaryną skoro później muszę dać znowu 2 łyżki, a w tabeli u góry pisze, że na ciasto należy przeznaczyć 2 łyżki.
Autor: Becia
Data: 2010-06-01
2 całe jajka dodaje się do mąki,zagniatając ciasto, razem z pozostałymi składnikami. Przepraszam za przeoczenie w opisie wykonania. Pozdrawiam.
Autor: dominika
Data: 2010-05-07
Przepis jest nie jasny a co z jajkami??
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7555/Orzechowy-miodownik