Wykonanie

Zbliżają się święta, dlatego właśnie nastawiając się małymi krokami na smaki świąteczne postanowiłam przygotować to ciasto, z którego najsmaczniejsza jest dla mnie górna warstwa z
orzechami i
miodem. Spośród wielu odmian snickersa, przygotowywanych w moim domu, ten przepis najbardziej przypadł moim gustom.CIASTO0,5 kg
mąki20 dag
margarynymniejsze 0,5 szkl.
cukru1,5 łyżeczki
sody3 łyżki
miodu1
jajo, 1
żółtkoCiasto zagnieść podzielić na 2 części. Jedną z części zapiec z nałożoną na wierzch poniższą masą
orzechową, drugą bez. Piec około 15- 20 minut w temp 180`C.MASA ORZECHOWA20 dag
orzechów włoskich lub laskowych12 dag
margaryny0,5 szkl.
cukru3 łyżki
miodu2 łyżki
wodyMargarynę,
cukier,
miód,
wodę zagotować. Na koniec dodać
orzechy. Gotować do osiągnięcia karmelu.
BUDYŃ3/4 litra
mleka (z tego odlać połowę szklanki, która będzie potrzebna do do rozrobienia
mąki)1 kostka
margaryny, bądź
masła0,5 szkl.
cukru1
cukier waniliowy3 kopiaste łyżki
mąki zwykłej3 kopiaste łyżki
mąki ziemniaczanejPozostałą ilość
mleka zagotować z
cukrami, zagęścić
mąkami rozrobionymi w 0,5 szklanki
mleka. W ciepły
budyń wkręcić
margarynę.Na gotowe ciasto bez masy orzechowej wyłożyć gotowy
budyń, na górę włożyć ciasto zapieczone z masą
orzechową.
