ßßß Cookit - przepis na Snickers

Snickers

nazwa

Wykonanie

Zbliżają się święta, dlatego właśnie nastawiając się małymi krokami na smaki świąteczne postanowiłam przygotować to ciasto, z którego najsmaczniejsza jest dla mnie górna warstwa z orzechami i miodem. Spośród wielu odmian snickersa, przygotowywanych w moim domu, ten przepis najbardziej przypadł moim gustom.
CIASTO
0,5 kg mąki
20 dag margaryny
mniejsze 0,5 szkl. cukru
1,5 łyżeczki sody
3 łyżki miodu
1 jajo, 1 żółtko
Ciasto zagnieść podzielić na 2 części. Jedną z części zapiec z nałożoną na wierzch poniższą masą orzechową, drugą bez. Piec około 15- 20 minut w temp 180`C.
MASA ORZECHOWA
20 dag orzechów włoskich lub laskowych
12 dag margaryny
0,5 szkl. cukru
3 łyżki miodu
2 łyżki wody
Margarynę, cukier, miód, wodę zagotować. Na koniec dodać orzechy. Gotować do osiągnięcia karmelu.
BUDYŃ
3/4 litra mleka (z tego odlać połowę szklanki, która będzie potrzebna do do rozrobienia mąki)
1 kostka margaryny, bądź masła
0,5 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
3 kopiaste łyżki mąki zwykłej
3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
Pozostałą ilość mleka zagotować z cukrami, zagęścić mąkami rozrobionymi w 0,5 szklanki mleka. W ciepły budyń wkręcić margarynę.
Na gotowe ciasto bez masy orzechowej wyłożyć gotowy budyń, na górę włożyć ciasto zapieczone z masą orzechową.
Źródło:http://kuchennearomaty.blogspot.com/2012/11/snickers.html