ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegojajka 3 sztukśmietana kremowa 500 gramówcukier 100 gramówmąka tortowa 75 gramówmąka ziemniaczana 50 gramówproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychbanany 8 sztuksok z cytryny 3 łyżek stołowychgalaretka porzeczkowa 5 łyżek stołowychżelatyna 4 łyżek deserowychczekolada gorzka 150 gramówWykonanie:Ubić białka z 2 łyżkami cukru. Następnie kolejno dodawać żółtka. Dodać obie maki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do dużej blachy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 12 minut w 200 stopniach. Przełożyć biszkopt na posypana cukrem ściereczkę i zdjąć papier.Obranych 7 bananów przeciąć wzdłuż na pół i skropić 2 łyżkami soku z cytryny. Podgrzana galaretkę rozsmarować na cieście, a na niej ułożyć kawałki bananów. Ubitą kremówkę schłodzić. Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z 4 łyżkami kremówki. W letniej wodzie rozpuścić żelatynę i połączyć z niewielka ilością czekolady, a potem wymieszać z pozostałą czekolada. Gdy krem czekoladowy zacznie tężeć, dodać śmietanę (pozostawić 6 łyżek). Wylać krem na banany, wyrównać i wstawić na 3 godziny do lodówki.Obranego banana pokroić w plastry i wymieszać z pozostałym sokiem cytrynowym. Resztę śmietany przełożyć do szprycy i ozdobić ciasto kleksami ze śmietany oraz plastrami bananów. Odłożoną łyżką czekolady jeszcze raz rozpuścić i udekorować nią wierzch ciasta.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: