ßßß Cookit - przepis na Awokado z ogórkiem, pomidorami i rukolą

Awokado z ogórkiem, pomidorami i rukolą

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 1
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
awokado 1 sztuk
cytryna 0,5 sztuk
rukola 400 gramów
pomidorki 6 sztuk
rzodkiewka 2 pęczek
ogórek sałatkowy 1 sztuk
sezam 2 łyżek stołowych
oliwa 8 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 sztuk
miód 2 łyżek stołowych
ocet 2 łyżek stołowych
pieprz biały według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Obrane awokado pokroić na paski, usuwając pestkę. Od razu skropić sokiem z cytryny. Oczyszczona, osuszona rukolę pokroić na połówki lub ćwiartki. Oczyszczone rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki. Umyty ogórek też pokroić na plasterki.
Dressing: połączyć sok z cytryny, ocet oraz miód, ubijając, stopniowo dolewać oliwę. Doprawić sola oraz pieprzem. Można wymieszać z łyżką posiekanego koperku.
W salaterce wymieszać rukolę z ogórkiem, pomidorami pokrojonymi na połówki lub ćwiartki, rzodkiewką, obłożyć cząstkami awokado. Zalać sałatkę dressingiem i posypać sezamem uprażonym na suchej patelni.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Jarzyny i Pasztety weg.
Kuchnia Polska
Sałatki
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12634/Awokado-z-ogorkiem,-pomidorami-i-rukola