ßßß
pół główki sałaty3 pomidory5 rzodkiewekpół świeżego ogórka2 kiszone ogórkisól, pieprzzioła prowansalskie (do kupienia tutaj)dip winegret:4 łyżek oliwy1 łyżka octu(albo kilka kropel soku z cytryny)1 łyżka mioduLiście sałaty porwać na mniejsze kawałki.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.Rzodkiewki i ogórki pokroić również w kostkę.Dodać do smaku sól, pieprz i zioła prowansalskie.Przygotować dip-wymieszać ze sobą wszystkie składniki w szklance.Tuż przed podaniem dip wymieszać z warzywami.Wierzch surówki posypać dodatkowo ziołami.Tak wygląda opakowanie ziół prowansalskich od aledobre.pl .
Zioła prowansalskie są niezwykle aromatyczne, jak piszą na stronie "pachną polami Francji" :) Jest to mieszanka ziół śródziemnomorskich, które pasują zarówno do pizzy, dań grillowych, pieczeni czy surówek.