ßßß Cookit - przepis na Wiosenna sałata z avocado, rzodkiewką i orzechami laskowymi

Wiosenna sałata z avocado, rzodkiewką i orzechami laskowymi

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj chcę Wam zaproponować sałatę, która może być dodatkiem do grillowanych mięs lub samodzielnym lekkim posiłkiem na wiosenny czas.
Teraz wiosną chcę jeść dużo zielonego, ale kiedyś było inaczej. Pamiętam jak ściągałam wszystkie warzywa z kanapek…Aż do momentu matur, kiedy to nasi rodzice przygotowywali pyszne wielgachne buły, obłożone mnóstwem kolorowych dodatków. Nie pamiętam tematów mojej matury, a pamiętam smak tych kanapek;-) Był nieziemski. Pomijam fakt, że były w nich również pochowane ściągi;-) I od tamtej pory im więcej jest napakowane na pieczywie tym lepiej. Niestety dzisiejsi maturzyści już nie mają tak dobrze;-)
Składniki:
sałata rukola,
1 avocado,
kilka rzodkiewek,
pół ogórka wężowego,
posiekane orzechy laskowe,
ostropest zmielony (niekoniecznie).
sos:
50 ml oliwy z oliwek,
kilka kropel octu z białego wina,
pół łyżeczki miodu,
pół łyżeczki musztardy dijon,
można dodać odrobinę wody,
posiekana natka pietruszki,
sól do smaku.
Przygotowanie:
Rukolę umyć, wysuszyć, ułożyć na talerzu. Rzodkiewkę pokroić w plasterki i rozrzucić na sałacie, dodać pokrojone na kawałki lub plastry avocado. Nożykiem do warzyw pokroić ogórka w paski, dodać na wierzch. Orzechy uprażyć na patelni, posypać sałatę. Można pospać odrobiną ostropestu.
W słoiczku lub w shakerze do sosów wymieszać wszystkie składniki sosu . Polać sałatkę.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2015/05/wiosenna-saata-z-avocado-rzodkiewka-i.html