Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 250 gramów
cukier 125 gramów
budyń waniliowy 1 sztuk
mleko 400 mililitrów
sól 1 szczypta
jajka 1 sztuk
masło 125 gramów
truskawki 500 gramów
galaretka truskawkowa 1 sztuk
śmietana kremowa 100 gramówlistki
mięty według uznaniaWykonanie:Do przesianej
mąki dodać
masło, 75g
cukru,
sól oraz
jajko i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folia i wstawić na 30 minut do lodówki. 8 foremek do tarty o średnicy 10 cm posmarować tłuszczem i schłodzić.Wymieszać
budyń z 50g
cukru oraz 100 ml
mleka. Resztę
mleka zagotować, wlać
budyń, mieszając ugotować. Zdjąć z ognia, przykryć folią i ostudzić.Rozwałkować ciasto na grubość ok. pół centymetra, wyciąć 8 krążków o średnicy 12 cm i wylepić nimi przygotowane foremki, mocno dociskając. Po nakłuwać widelcem. Piec ok. 18 minut w 200 stopniach, ostudzić.Oczyszczone
truskawki pokroić w ćwiartki. Ubić kremówkę. Utrzeć
budyń i połączyć ze
śmietaną. Wyłożyć na tartaletki, a na wierzchu ułożyć
owoce. Wymieszać
galaretkę z jedną szklanką
wody, mieszając, zagotować i wylać na
owoce. Udekorować listkami
mięty lub
melisy.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPowyżej 1 rokuDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: