Tradycyjna tarta z kremem budyniowym i truskawkami. Jeden z popularniejszych wypieków w letnie dni. Słodycz kremu przełamują aromatyczne i orzeźwiające truskawki. Połączenie tych smaków sprawia, że niemal każdy chętnie sięgnie po kawałek przepysznej tarty.ciasto:150 g mąki tortowej100 g zimnego masła1/3 szklanki cukrużółtko1-2 łyżki śmietanycukier waniliowyszczypta solimasa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g masłacukier waniliowyok. 300 g truskawekgalaretka truskawkowa (opcjonalnie)Tarta z Truskawkami - Sposób przygotowania:Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut.Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 20 cm). Nakłuwamy za pomocą widelca środek ciasta.Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut do zrumienienia brzegów. Studzimy.Masa:Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy.Resztę mleka gotujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy.Masło miksujemy wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Na ciasto wykładamy masę budyniową.Pokrojonymi w połówki truskawkami dekorujemy wierzch tarty.Całość możemy posmarować tężejącą galaretką (rozpuszczoną w ok. 350 ml wrzątku) - dzięki temu truskawki dłużej zachowają świeżość.