Wykonanie
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2015_slash_09_slash_tarta-z-borowkami-amerykanskimi-z/l/818352456.jpg)
Tarta z
borówkami amerykańskimi to proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, którego smak z pewnością urzeknie niejednego domownika - idealny deser na letnie dni.
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2015_slash_09_slash_tarta-z-borowkami-amerykanskimi-z/l/1023765882.jpg)
Do
borówek idealnie pasuje lekka, aksamitna masa budyniowa na bazie
śmietanki kremówki tworząc przepyszny, orzeźwiający wypiek.ciasto:
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2015_slash_09_slash_tarta-z-borowkami-amerykanskimi-z/l/818352456.jpg)
150 g
mąki tortowej100 g
masła (zimnego)1/3 szklanki
cukru
żółtko1-2 łyżki
śmietanycukier waniliowyszczypta
solimasa:500 ml
mlekabudyń waniliowy1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej1/3 szklanki
cukrucukier waniliowy300 ml
śmietanki kremówki 30% (mocno schłodzonej)ok. 400 g
borówek amerykańskichdowolna
galaretka (opcjonalnie)
cukier puder do oprószenia
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2015_slash_09_slash_tarta-z-borowkami-amerykanskimi-z/l/1439588035.jpg)
Ciasto:
Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut.Po tym czasie
ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 23 cm). Nakłuwamy za pomocą widelca środek ciasta.Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut do zrumienienia brzegów. Studzimy.Masa:
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2015_slash_09_slash_tarta-z-borowkami-amerykanskimi-z/l/-1027566510.jpg)
Do miski odlewamy ok. pół szklanki
mleka i dodajemy
budyń w proszku oraz
mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy.Resztę
mleka gotujemy wraz z
cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony
budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - całkowicie studzimy.
Śmietankę miksujemy na sztywno (pamiętajmy, że
śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się
masło).
Budyń również miksujemy w celu pozbycia się ewentualnych grudek. Do budyniu dodajemy ubitą kremówkę i na najniższych obrotach miksera krótko miksujemy masę do momentu otrzymania gładkiej konsystencji (masy nie możemy zbyt energicznie i długo miksować ponieważ krem może stać się zbyt rzadki) .Masę budyniową wykładamy na kruche ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy tartę i wykładamy świeże
owoce.Całość możemy posmarować tężejącą
galaretką (rozpuszczoną w ok. 350 ml wrzątku) - dzięki temu
owoce dłużej zachowają świeżość.
Tarta powinna spędzić minimum 2-3 h w lodówce.Gotową tartę z
borówkami amerykańskimi możemy dodatkowo oprószyć
cukrem pudrem (szczególnie jeśli zrezygnowaliśmy z
galaretki).
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2015_slash_09_slash_tarta-z-borowkami-amerykanskimi-z/l/-1509173084.jpg)
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2015_slash_09_slash_tarta-z-borowkami-amerykanskimi-z/l/76268687.jpg)
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2015_slash_09_slash_tarta-z-borowkami-amerykanskimi-z/l/-1104558574.jpg)
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2015_slash_09_slash_tarta-z-borowkami-amerykanskimi-z/l/-2024482065.jpg)
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2015_slash_09_slash_tarta-z-borowkami-amerykanskimi-z/l/818352456.jpg)
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2015_slash_09_slash_tarta-z-borowkami-amerykanskimi-z/l/-2124462568.jpg)
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2015_slash_09_slash_tarta-z-borowkami-amerykanskimi-z/l/1821123924.jpg)
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2015_slash_09_slash_tarta-z-borowkami-amerykanskimi-z/l/-2007527902.jpg)