Wykonanie
Prawdziwy polski sernik ciężki, rozpływający się w ustach to jest właśnie taki sernik, który każdy sernikożerca lubi najbardziej. Najlepszy jest według mnie na 3 dzień (właśnie to sprawdziłam pałaszując ostatni kawałek). A i zapomniała bym dodać, że kruche ciasto jest niezwykle maślane, ja zawszę pomijałam robienie
spodu do sernika ale tego nigdy nie pominę jest przepyszne.Przepis (modyfikowany) pochodzi z tej strony.
Składniki na masę
serową:800 gr
twarogu tłustego4
jajka1 szkl.
cukru pudru1 czubata łyżki
mąki ziemniaczanej100 ml
śmietany kremówki100 g miękkiego
masła1 łyżka
cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty)ewentualnie można dać
rodzynki (garść)Kruche ciasto:1 szklanki
mąki50 gr
cukru100 gr
masła2
żółtkaszczypta
soliLukier:1/2 szklanka
cukru pudru2 łyżka
soku z cytrynyśmietana słodkaPrzepis na tortownice o średnicy 23 cm.Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, aby uzyskać gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Twaróg zmielić.
Żółtka oddzielić od
białek.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z
cukrem waniliowym i
śmietaną kremówką.
Masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać po 1
żółtku i po łyżce
cukru pudru i ucierać. I tak aż do wykorzystania wszystkich
żółtek i
cukru. Do utartej masy dodawać po 1 łyżce zmielonego
twarogu i ucierać aż do wykorzystania całego
twarogu. Wlać
śmietanę z
mąką i jeszcze chwilę delikatnie ucierać.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Pianę dodać do naszej masy i delikatnie wmieszać.Ewentualnie dodać
rodzynki.Tortownicę posmarować
masłem i oprószyć
bułką tartą. Ciasto wyciągnąć z lodówki. 2/3 ciasta wylepić dno naszej tortownicy. Po nakłuwać widelcem.Piekarnik nagrzać do 200 stopni i do gorącego piekarnika wstawić blaszkę z
ciastem. Piec około 10 - 15 minut do zrumienienia. Podpieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, temperaturę zmniejszyć do 165 stopni. Na podpieczone ciasto wlać masę
serową, wyrównać.Pozostałą 1/3 ciasta rozwałkować, pociąć na paseczki o szerokości 1 cm i ułożyć z nich na
masie serowej kratkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 65 minut . Gdy ciasto będzie upieczone wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na godzinę do przestygnięcia. Wyciągnąć z piekarnika.Z
cukru pudru,
soku z cytryny i bardzo niewielkiej ilości
śmietany utrzeć gładki
lukier i polać nim ciasto. Zostawić do wystygnięcia.