ßßß

Składniki na masę serową:800 gr twarogu tłustego4 jajka1 szkl. cukru pudru1 czubata łyżki mąki ziemniaczanej100 ml śmietany kremówki100 g miękkiego masła1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty)ewentualnie można dać rodzynki (garść)Kruche ciasto:1 szklanki mąki50 gr cukru100 gr masła2 żółtkaszczypta soliLukier:1/2 szklanka cukru pudru2 łyżka soku z cytrynyśmietana słodkaPrzepis na tortownice o średnicy 23 cm.Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, aby uzyskać gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.Twaróg zmielić. Żółtka oddzielić od białek. Mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z cukrem waniliowym i śmietaną kremówką. Masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać po 1 żółtku i po łyżce cukru pudru i ucierać. I tak aż do wykorzystania wszystkich żółtek i cukru. Do utartej masy dodawać po 1 łyżce zmielonego twarogu i ucierać aż do wykorzystania całego twarogu. Wlać śmietanę z mąką i jeszcze chwilę delikatnie ucierać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę dodać do naszej masy i delikatnie wmieszać.Ewentualnie dodać rodzynki.Tortownicę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto wyciągnąć z lodówki. 2/3 ciasta wylepić dno naszej tortownicy. Po nakłuwać widelcem.Piekarnik nagrzać do 200 stopni i do gorącego piekarnika wstawić blaszkę z ciastem. Piec około 10 - 15 minut do zrumienienia. Podpieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, temperaturę zmniejszyć do 165 stopni. Na podpieczone ciasto wlać masę serową, wyrównać.Pozostałą 1/3 ciasta rozwałkować, pociąć na paseczki o szerokości 1 cm i ułożyć z nich na masie serowej kratkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 65 minut . Gdy ciasto będzie upieczone wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na godzinę do przestygnięcia. Wyciągnąć z piekarnika.Z cukru pudru, soku z cytryny i bardzo niewielkiej ilości śmietany utrzeć gładki lukier i polać nim ciasto. Zostawić do wystygnięcia.