Wykonanie
Co sobota dziewczyny u mnie w pracy pieką drożdżówki. Cudowny aromat
drożdżowego ciasta roznosi się po całym sanatorium... Pozazdrościłam im i sama upiekłam drożdżówki wzorując się na ich przepisie.potrzebne składniki:500g
mąki,50 g
drożdży,2-3 łyżki
cukru,1
cukier waniliowy,6
żółtek,2-3 łyżki
masła,4-5 łyżek
mleka. na
budyń:1,5 szklanki
mleka,2 łyżki
cukru,1
budyń waniliowy,1 łyżka
mąki ziemniaczanej,1 łyżka
masła. na kruszonkę (trochę mi nie wyszła, bo użyłam za mało
mąki ale następnm razem się poprawię):100 g
margaryny,100g
cukru,200g
mąki,szczypta
soli,garść
płatków migdałowych.kilka
truskawek.
Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy
cukier waniliowy i rozdrobione
drożdże. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Masło roztapiamy.
żółtka ubijamy z
cukrem na kogel-
mogel.
Mąkę wyrabiamy z
drożdżami i koglem moglem, pod koniec dodajemy wystudzone
masło i jeszcze raz zagniatamy. Zostawiamy do wyrośnięcia.Odrobinę
mleka odlewamy,rozpuszczamy w nim
budyń i
cukier, dodajemy
mąkę i dokładnie mieszamy. Resztę
mleka zagotowujemy, dodajemy rozpuszczony
budyń i mieszamy, gdy zgęstnieje zostawiamy do wystygnięcia.
Margarynę siekamy z
cukrem,
solą,
mąką i
płatkami migdałowymi, wkładamy na pół godziny do lodówki do schłodzenia.Ciasto wałkujemy na mniej więcej 1 cm i wykrawamy krążki. Na każdym krążku układamy łyżkę budyniu, kilka plastrów
truskawek i posypujemy kruszonką.




Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.