Wykonanie
Truskawki bardzo dobrze komponują się z
budyniem, w szczególności
waniliowym. Obie pyszności znajdziemy w przepisie na tartę budyniową z
truskawkami
Przepis na tartę budyniową z
truskawkami :1 ½ szklanki
mąki½ szklanki
cukru1 łyżeczka
soli120 g
masła1
jajko2 łyżki
wina MarsalaW naczyniu mieszamy
mąkę,
cukier,
masło,
sól,
jajko oraz
wino Marsala, po czym dokładnie ugniatamy. Kiedy ciasto jest wyrobione, wkładamy je na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wypełniamy nim posmarowaną
masłem formę. Wycinamy z papieru do pieczenia koło większe niż foremka, wkładamy je do formy i wsypujemy około pół kilo
fasoli (dzięki temu ciasto nie straci kształtu podczas pieczenia). Formę wstawiamy na około 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.Nadzienie:750 ml
mlekabudyń waniliowy z
cukrem (na 750 ml
mleka100 g
masła700 g
truskawekPrzygotowujemy
budyń. Gdy jest gotowy dodajemy do niego
masło i miksujemy, aż powstanie jednolita, kremowa masa po czym odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie kroimy
truskawki w plasterki. Na koniec wylewamy przestudzaną masę budyniową do formy z upieczoną tartą, a następnie układamy na wierzchu
truskawki i wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny. Ciasto podajemy na zimno.
