Wykonanie
Trudno sobie wyobrazić świat
słodyczy bez
czekolady, a kuchnię bez
ostrego chilli . Oba składniki przywędrowały do Europy z Meksyku.
Chilli znane już było 7000 lat p.n.e.
Czekoladę chętnie popijali Aztekowie. To właśnie nią Montezuma uraczył Cortesa w 1519 roku. Magiczny
napój przygotowywano wtedy jednak zupełnie inaczej niż teraz.
Czekoladę bowiem podawano w formie spienionego
wywaru, w skład którego wchodziło
między innymi ziarna kakaowca i
chilli . Cortes i jego towarzysze nie byli zachwyceni gorzko-
ostrym połączeniem. Dziś
czekolada z
chilli jest modnym połączeniem
smakowym, wykorzystywanym w cukiernictwie.Ciasto:1 ½ szklanki
mąki½ szklanki
cukru1 łyżeczka
soli120 g
masła1
jajko2 łyżki
wina MarsalaW naczyniu mieszamy
mąkę,
cukier,
masło, łyżeczkę
soli,
jajko oraz 2 łyżki
wina Marsala po czym dokładnie ugniatamy. Kiedy ciasto jest wyrobione, wkładamy je na 30 minut do lodówki.400 g
śmietany 18%200 g
gorzkiej czekolady90 g
cukru35 g kuwertury5 łyżek
mleka2
jajka2 płaskie łyżki
mlekaW międzyczasie przygotowujemy
mus czekoladowy z
chilli. W garnku rozpuszczamy 200 gram
czekolady następnie dodajemy
śmietanę i podgrzewamy.
Białka ubijamy z
cukrem. Następnie do
czekolady wymieszanej ze
śmietaną dodajemy
żółtka, mieszamy, a na sam koniec dodajemy ubite
białka i
chilli. Mus odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Cisto wyjmujemy z lodówki i wkładamy do formy. Wycinamy z papieru do pieczenia okrąg większy niż forma, układamy w formie i wsypujemy ziarna
fasoli (zapobiegną one obsuwaniu się brzegów ciasta). Ciasto wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Kiedy się podpiecze schładzamy je lekko i wlewamy do środka mus. Całość wstawiamy na 30-35 minut do piekarnika (180 stopni). Kiedy ciasto przestygnie, przygotowujemy polewę. W garnuszku roztapiamy kuwerturę i mieszamy ją z
mlekiem. Tak przygotowaną polewą ozdabiamy ciasto.
Tarta z
musem czekoladowym z
chilli to świetne, rozgrzewające ciasto chłodne dni.
