Wykonanie
Pyszna, szybka i bardzo orzeźwiająco
tarta, idealna na lato. Gdy nie przepadamy za lekkim kwaskowym smakiem
porzeczek można użyć inne ulubione sezonowe
owoce.Składniki na ciasto:250 g
mąki125 g
masła125 g
cukru1
jajoszczypta
soliSkładniki na nadzienie:1
budyń waniliowy400 g
mleka1 łyżka
cukruCzerwone porzeczki ( same kuleczki)- 1,5 szklanki
Mąkę przesiać, dodać pokrojone
masło,
sól. Posiekać, dodać
jajo i zagnieść ciasto. Zrobić kulę i wstawić do lodówki na pół godziny.
Budyń ugotować według instrukcji używając jednakże mniejszej ilości
mleka, tj. 400 ml.Po ugotowaniu wystudzić.Ciasto rozwałkować do formy na tartę, na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać
groch i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 10 minut.Upieczony spód do tarty posmarować
budyniem i posypać
porzeczkami.
Przepis bierze udział w akcji:Smacznego!Aga