Wykonanie
Podobne drożdżówki pewnie nieraz widywaliście w sklepach czy piekarniach. Zrobiłam ich domową wersję - pyszności!
Składniki:Ciasto:250 g
mąki + do podsypania20g świeżych
drożdży1
jajko1/2 szklanki
mleka50 g
masłasólBudyń:1
budyń waniliowy1 i 1/2 szklanki
mlekacukier do smaku+
marmolada różana (lub
powidła śliwkowe wymieszane z dodatkiem
konfitury z
płatków róży)+
jajko do smarowania bułeczekSposób wykonania:1. Ugotować gęsty
budyń.2. Zrobić rozczyn z
drożdży, 2 łyżek
cukru, połowy letniego
mleka i łyżki
mąki. Odstawić do wyrośnięcia.3. Do miski przesiać
mąkę, wbić
jajko, dodać
sól,
cukier i rozpuszczone letnie
masło. Dodać wyrośnięty rozczyn i zagnieść elastyczne gładkie ciasto. Podsypać
mąką jeśli jest zbyt kleiste. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić, by podwoiło swoją objętość.4. Ciasto podzielić na 8 części, uformować kule i wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut.5. Jak kule się napuszą, zrobić wgłębienie snem szklanki, do środka dodać najpierw
budyń, na na
budyń łyżeczkę
marmolady. Boki posmarować
jajkiem.6. Piec 20 minut w 200 st.C.Smacznego!!!