Wykonanie
Uwielbiam lato ! Za pogodę, za to,` że wszędzie jest tak zielono i kolorowo, za
owoce i warzywa po które
mogę wyjść do ogródka, a nie muszę biec do sklepu i jeść te nafaszerowane chemią. Po prostu za WSZYSTKO ! Dzisiaj podaję Wam przepis na słodkie bułeczki z
czerwoną porzeczką. W
sumie sezon na nią już się skończył, ale w zamrażarce mam schowaną na te dni, kiedy jej wręcz pragnę ;)Ciasto na bułeczki jest takie same jak w przypadku jagodzianek , ale podam go jeszcze raz, aby wszystko było na miejscu ;)Składniki na ciasto:300 ml ciepłego
mleka60 g
masła1/2 łyżeczki
solipół kostki
drożdży100 g
cukru2
jajka560 g
mąkiDodatkowo :
porzeczkibudyń waniliowy +
mleko, aby go ugotować (robimy tak, jak jest z tyłu na opakowaniu)Kruszonka:1/4 szkl
cukru1/4 szkl
mąki3-4 łyżki zimnego
masłaPrzygotowanie:
Bydyń gotujemy według wskazówek na opakowaniu i odstawiamy, aby wystygł.Do ciepłego
mleka dodajemy
masło, łyżkę
cukru, roztrzepane
jajka i mieszamy do czasu, aż
drożdże nam się rozpuszczą.
Mąkę razem z
solą przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałą część
cukru i
mleko wymieszane z resztą składników.Wyrabiamy ciasto do czasu aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 , 5 godz.Gdy ciasto nam już wyrośnie, wyciągamy je na obsypaną
mąką stolnicę i ponownie zagniatamy je przez chwilę. Odkładamy na bok i odrywamy mały kawałek ciasta. Robimy bułeczkę wielkości mniej więcej piłki do tenisa lub troszeczkę mniejsze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy aby ponownie się napuszyło.Po tym czasie literatką robimy wgłębienie i nakładamy do niego
budyń oraz
porzeczki.Przygotowujemy kruszonkę :
Masło siekamy nożem z resztą składników, a następnie całość szybko wyrabiamy palcami. Posypujemy nią bułeczki.Brzegi
bułek smarujemy
mlekiem i wstawiamy do nagrzanego do 200 st C piekarnika. Pieczemy 15-20 min.
Smacznego ! ;)