ßßß
Składniki:– 300 g mąki– 130 g mleka– 10 g świeżych drożdży (lub 5 g suszonych)– 1 jajko– 1 żółtko– 100g cukru– pół łyżeczki soli– 65 g miękkiego masła– 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka ( do posmarowania drożdżówek )– budyń waniliowyPrzygotowanie:* Do miski wlewamy mleko, z cukrem i pokruszonymi drożdżami.Rozczyn przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut.* W drugiej misce mieszamy mąkę z solą i resztą cukru, dodajemy gotowy rozczyn i mieszamy.Wbijamy jajko i żółtko i dalej mieszamy.* Dodajemy po kawałku miękkiego masła, ucierając najlepiej robotem z hakiem do ciasta, przez jakieś 10-15 minut.Ciasto po tym czasie będzie gładko odchodzić od rąk. Wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny.* Po pół godzinie wyciągamy ciasto z miski, dzielimy na 10 równych części, formujemy bułeczki.Zostawiamy je na chwilę pod ściereczką i zajmujemy się budyniem :)* Budyń ( waniliowy ) przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu.* Podrośnięte bułeczki formujemy na placuszki i w środku każdego robimy lekkie, ale szerokie wgłębienie ( ja zrobiłam to dnem miseczki ).Nakładamy do każdego budyń, smarujemy z wierzchu jakiem wymieszanym z mlekiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na około 20 min. aż się zarumienią ( zależy od piekarnika ).Ciepłe bułki smarujemy lukrem zrobionym z połączenia cukru pudru i mleka ( mniej więcej na 10 łyżek cukru pudru – 2-3 łyżki mleka i razem rozcieramy ).

Kategorie: