Wykonanie
Składniki:– 300 g
mąki– 130 g
mleka– 10 g świeżych
drożdży (lub 5 g suszonych)– 1
jajko– 1
żółtko– 100g
cukru– pół łyżeczki
soli– 65 g miękkiego
masła– 1
jajko wymieszane z 1 łyżką
mleka ( do posmarowania drożdżówek )–
budyń waniliowyPrzygotowanie:* Do miski wlewamy
mleko, z
cukrem i pokruszonymi
drożdżami.Rozczyn przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut.* W drugiej misce mieszamy
mąkę z
solą i resztą
cukru, dodajemy gotowy rozczyn i mieszamy.Wbijamy
jajko i
żółtko i dalej mieszamy.* Dodajemy po kawałku miękkiego
masła, ucierając najlepiej robotem z hakiem do ciasta, przez jakieś 10-15 minut.Ciasto po tym czasie będzie gładko odchodzić od rąk. Wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny.* Po pół godzinie wyciągamy ciasto z miski, dzielimy na 10 równych części, formujemy bułeczki.Zostawiamy je na chwilę pod ściereczką i zajmujemy się
budyniem :)*
Budyń (
waniliowy ) przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu.* Podrośnięte bułeczki formujemy na placuszki i w środku każdego robimy lekkie, ale szerokie wgłębienie ( ja zrobiłam to dnem miseczki ).Nakładamy do każdego
budyń, smarujemy z wierzchu jakiem wymieszanym z
mlekiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na około 20 min. aż się zarumienią ( zależy od piekarnika ).Ciepłe
bułki smarujemy lukrem zrobionym z połączenia
cukru pudru i
mleka ( mniej więcej na 10 łyżek
cukru pudru – 2-3 łyżki
mleka i razem rozcieramy ).
Kategorie: