ßßß Cookit - przepis na Krucha tarta z budyniem, owocami i galaretką

Krucha tarta z budyniem, owocami i galaretką

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto:
1 jajko
sól
125 g cukru pudru
250 g mąki
150 g masła, miękkiego
Nadzienie:
1 budyń waniliowy
500 ml mleka
owoce sezonowe
galaretka truskawkowa
mięta
Przygotowanie
Przygotować galaretkę i odstawić do ostudzenia. Ciasto: jajko wbić do miski i ubić do podwojenia objętości z dodatkiem soli i cukru pudru. Dodać mąkę, wymieszać, następnie rozcierać palcami aż uformują się grudki (składników nie ugniatać, lecz unosić do góry, aby dostało się do nich powietrze).
Stolnicę lekko posypać maką i wyłożyć ciasto. Pokrojone masło rozłożyć na wierzchu i rozcierając palcami, połączyć je z ciastem. Uformować kulę, zawinąć w czystą ściereczkę lub folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Nagrzać piekarnik do 200℃. Stolnicę lekko posypać mąką i rozwałkować na niej placek o średnicy większej niż forma na tartę. Formę na tartę wyłożyć ciastem. Spód ponakłuwać widelcem. Piec około 30 minut na złoty kolor. Ostudzić.
Tartę posmarować ugotowanym na mleku budyniem, ostudzić, ułożyć dowolne owoce. Zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki do czasu stężenia galaretki. Udekorować miętą.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/tarta/tarta.html