Wykonanie
SkładnikiCiasto:1
jajkosól125 g
cukru pudru250 g
mąki150 g
masła, miękkiegoNadzienie:1
budyń waniliowy500 ml
mlekaowoce sezonowe
galaretka truskawkowamiętaPrzygotowaniePrzygotować
galaretkę i odstawić do ostudzenia. Ciasto:
jajko wbić do miski i ubić do podwojenia objętości z dodatkiem
soli i
cukru pudru. Dodać
mąkę, wymieszać, następnie rozcierać palcami aż uformują się grudki (składników nie ugniatać, lecz unosić do góry, aby dostało się do nich powietrze).Stolnicę lekko posypać
maką i wyłożyć ciasto. Pokrojone
masło rozłożyć na wierzchu i rozcierając palcami, połączyć je z
ciastem. Uformować kulę, zawinąć w czystą ściereczkę lub folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.Nagrzać piekarnik do 200℃. Stolnicę lekko posypać
mąką i rozwałkować na niej placek o średnicy większej niż forma na tartę. Formę na tartę wyłożyć
ciastem. Spód ponakłuwać widelcem. Piec około 30 minut na złoty kolor. Ostudzić.Tartę posmarować ugotowanym na
mleku budyniem, ostudzić, ułożyć dowolne
owoce. Zalać tężejącą
galaretką i wstawić do lodówki do czasu stężenia
galaretki. Udekorować
miętą.