Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 350 gramów
cukier 300 gramów
jajka 6 sztuk
sól 1 szczypta
masło 175 gramów
mleko 1 litrów
śmietana kremówka 250 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
konfitura truskawkowa 300 gramów
śmietana 250 gramów
truskawki 2 kilogramów
galaretka truskawkowa 1 sztuk
kasza manna 300 gramówWykonanie:
Masło posiekać z przesiana
mąką, dodać 150g
cukru, szczyptę
soli oraz 2
jajka i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić na 60 minut do lodówki. Rozwałkować i wyłożyć do dużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. piec 15 minut w 180 stopniach. Zagotować
mleko, kremówkę, 100g
cukru i
cukier waniliowy. Zdjąć naczynie z ognia i wsypać
kaszę manną, wymieszać. Dodać gęsta
śmietanę, oraz 4
żółtka, wymieszać, ostudzić. Podgrzaną
konfiturą posmarować spód ciasta.
białka ubić na sztywno i dodać do
kaszy. Wyłożyć na ciasto i piec w tej samej temperaturze jeszcze 30 minut. Oczyszczone
truskawki ułożyć na zimnym cieście.
Galaretkę wymieszać z 50g
cukru, zalać 3/4l
wody i zagotować. Tężejąca wylać na
truskawki. Wstawić na 60 minut do lodówki. Podawać udekorowane
bita śmietaną.Uwagi:
Galaretka truskawkowa(na 1/2l płynu do g.)Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: