Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
cukier 225 gramów
cukier 8 łyżek stołowych
jajka 3 sztuk
żółtka 1 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
likier jajeczny 225 mililitrów
truskawki 1 kilogramów
śmietana kremowa 400 gramów
budyń waniliowy 1 sztuk
Margaryna Palma 1 sztuk
mąka tortowa 250 gramówlistki
żelatyny 8 sztuk
mleko 0,5 litrów
Śmietan-fix 1 sztuk
twarożek 250 gramów
śmietana 150 gramów
galaretka czerwona 1 sztukWykonanie:Utrzeć
miękką margarynę z 225g
cukru, dodać,
jajka,
żółtko, przesianą
mąkę, proszek oraz
likier i utrzeć na jednolitą masę. Przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach, wystudzić.Oczyszczone
truskawki przeciąć na pół. Wymieszać
budyń z 3 łyżkami
cukru i 6 łyżkami
mleka. Pozostałe
mleko zagotować, na wrzące wlać
budyń i ugotować, mieszając. Wymieszać 2 listki rozpuszczonej
żelatyny z
budyniem. Przykryć folią i ostudzić.Zimne ciasto przeciąć na pół. Założyć na spód obręcz tortownicy. wymieszać
budyń z kwaśna
śmietaną i wyłożyć na ciasto, a na wierzchy ułożyć 400g
truskawek, lekko powciskać. Wstawić do lodówki na 20 minut.Utrzeć
twaróg z 2 łyżkami
cukru, dodać 250g rozgniecionych
truskawek. Ubić 200g kremówki. Rozpuścić 6 listków
żelatyny i wymieszać z 4 łyżkami
twarogu, połączyć z pozostałym
twarogiem. Dodać ubitą kremówkę i wyłożyć krem na
truskawki. Przykryć drugim plackiem i wstawić n a60 minut do lodówki.Na torcie ułożyć resztę
truskawek. wymieszać
galaretkę z 3 łyżkami
cukru i szklanką
wody. Zagotować i wylać na
truskawki. Wstawić na 30 minut do lodówki. Ubić 200g kremówki ze
śmietan-fixem i udekorować ciasto.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: