ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegocukier 225 gramówcukier 8 łyżek stołowychjajka 3 sztukżółtka 1 sztukproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychlikier jajeczny 225 mililitrówtruskawki 1 kilogramówśmietana kremowa 400 gramówbudyń waniliowy 1 sztukMargaryna Palma 1 sztukmąka tortowa 250 gramówlistki żelatyny 8 sztukmleko 0,5 litrówŚmietan-fix 1 sztuktwarożek 250 gramówśmietana 150 gramówgalaretka czerwona 1 sztukWykonanie:Utrzeć miękką margarynę z 225g cukru, dodać, jajka, żółtko, przesianą mąkę, proszek oraz likier i utrzeć na jednolitą masę. Przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach, wystudzić.Oczyszczone truskawki przeciąć na pół. Wymieszać budyń z 3 łyżkami cukru i 6 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotować, na wrzące wlać budyń i ugotować, mieszając. Wymieszać 2 listki rozpuszczonej żelatyny z budyniem. Przykryć folią i ostudzić.Zimne ciasto przeciąć na pół. Założyć na spód obręcz tortownicy. wymieszać budyń z kwaśna śmietaną i wyłożyć na ciasto, a na wierzchy ułożyć 400g truskawek, lekko powciskać. Wstawić do lodówki na 20 minut.Utrzeć twaróg z 2 łyżkami cukru, dodać 250g rozgniecionych truskawek. Ubić 200g kremówki. Rozpuścić 6 listków żelatyny i wymieszać z 4 łyżkami twarogu, połączyć z pozostałym twarogiem. Dodać ubitą kremówkę i wyłożyć krem na truskawki. Przykryć drugim plackiem i wstawić n a60 minut do lodówki.Na torcie ułożyć resztę truskawek. wymieszać galaretkę z 3 łyżkami cukru i szklanką wody. Zagotować i wylać na truskawki. Wstawić na 30 minut do lodówki. Ubić 200g kremówki ze śmietan-fixem i udekorować ciasto.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: