ßßß Cookit - przepis na Malinowe lustro Ewy Wachowicz.

Malinowe lustro Ewy Wachowicz.

nazwa

Wykonanie

1 jajko
20 g cukru
30 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
500 g malin
4 żółtka
125 g cukru
szklanka mleka
1,5 łyżki żelatyny
1 szklanka śmietany 30 %
1 łyżka żelatyny
Sposób wykonania:
Jajko z cukrem ubijamy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i olej. Nalewamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy ok. 10 min. w 180 st. do lekkiego zarumienienia. Zostawiamy do wystygnięcia.
Maliny miksujemy i przecieramy przez sitko. 4 żółtka ubijamy z cukrem. Dodajemy stopniowo gorące mleko. Miskę z masą przekładamy nad garnek z gorącą wodą i mieszamy min. 10 min. Zostawiamy do delikatnego przestudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody. Zostawiamy do wystygnięcia. 2/3 dodajemy szybko do kremu z żółtek.
Z przetartych malin odlewamy 1/2 szklanki, zostawiamy je na lustro. Resztę dodajemy do kremu. Mieszamy, szczelnie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 15 min. i pilnujemy, żeby krem nie stężał.
Śmietanę ubijamy na pół sztywno, dodajemy do schłodzonego kremu malinowego, cały czas mieszając. Wylewamy go na wystudzony biszkopt. Przykrywamy szczelnie folią i chłodzimy do stężenia kremu.
Do 1/2 szklanki przetartych malin dolewamy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Mieszamy. Wylewamy na krem malinowy. Zostawiamy do stężenia, przykrywamy folią.
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2013/10/malinowe-lustro-ewy-wachowicz.html