Wykonanie
1
jajko20 g
cukru30 g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
oleju500 g
malin4
żółtka125 g
cukruszklanka
mleka1,5 łyżki
żelatyny1 szklanka
śmietany 30 %1 łyżka
żelatynySposób wykonania:
Jajko z
cukrem ubijamy. Dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia i
olej. Nalewamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy ok. 10 min. w 180 st. do lekkiego zarumienienia. Zostawiamy do wystygnięcia.
Maliny miksujemy i przecieramy przez sitko. 4
żółtka ubijamy z
cukrem. Dodajemy stopniowo gorące
mleko. Miskę z masą przekładamy nad garnek z gorącą
wodą i mieszamy min. 10 min. Zostawiamy do delikatnego przestudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej
wody. Zostawiamy do wystygnięcia. 2/3 dodajemy szybko do kremu z
żółtek.Z przetartych
malin odlewamy 1/2 szklanki, zostawiamy je na lustro. Resztę dodajemy do kremu. Mieszamy, szczelnie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 15 min. i pilnujemy, żeby krem nie stężał.
Śmietanę ubijamy na pół sztywno, dodajemy do schłodzonego kremu
malinowego, cały czas mieszając. Wylewamy go na wystudzony
biszkopt. Przykrywamy szczelnie folią i chłodzimy do stężenia kremu.Do 1/2 szklanki przetartych
malin dolewamy rozpuszczoną w niewielkiej ilości
wody żelatynę. Mieszamy. Wylewamy na krem malinowy. Zostawiamy do stężenia, przykrywamy folią.