Wykonanie
Odkąd dostałam
syrop klonowy cały czas myślałam o usmażeniu prawdziwych, amerykańskich penkejków.Okazało się, że są dużo łatwiejsze w przygotowaniu od tradycyjnych naleśników, pysznie puchate, a jednocześnie chrupiące na brzegach. Podane z kawałeczkiem
masła i chlustem
syropu klonowego stanowią śniadanie, do którego chce się wracać.Pancakes
Składniki na dwie porcje:szklanka
mąki (u mnie pełnoziarnista orkiszowa)
jajko30g
oleju1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniadwie płaskie łyżki
cukru3/4 szklanki
mlekaW jednej misce łączymy
mąkę, z
proszkiem do pieczenia i
cukrem. W osobnej mieszamy
jajko,
olej i
mleko.Łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy.Smażymy niewielkie placuszki na suchej patelni, z obu stron, na złoty kolor.Podajemy z
masłem,
syropem klonowym, lub innymi słodkimi dodatkami.Smacznego!