Wykonanie
Składniki:ciasto1
jajko20 g
cukru30 g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
oliwykrem500 g
malin (u mnie
jeżyny)4
żółtka125 g
cukru1 szklanka
mleka1 1/2 łyżki
żelatyny1 szklanka
śmietanylustro1/2 szklanki przetartych
malin1 łyżka
żelatynyWykonanie:Z podanych składników zrobić
biszkopt, który należy upiec w okrągłej formie 22 cm w 180 stopniach 10-15 minut. Gdy ciasto się upiecze wyjąć go z formy i po wystudzeniu znów włożyć.Krem przygotować z zmiksowanych
malin.
Żółtka utrzeć z
cukrem na białą masę. Dodawać delikatnie gorące
mleko i miksować. Miskę z masą przełożyć nad garnek z gorącą
wodą ogrzewać przez 10 minut ciągle mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości
wody, odstawić do wystudzenia. 2/3 odlać do masy z
żółtek i szybko wymieszać. Z przetartych
malin odlać 1/2 szklanki na lustro, resztę dodać do masy
żółtkowej, mieszać aż wszystko się połączy. Masę wstawić do lodówki tak aby zaczęła się lekko ścinać.
Śmietanę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy a następnie wylać na
biszkopt i wstawić do lodówki. Na końcu z reszty
malin i
żelatyny zrobić lustro które utworzy lustro na cieście.
Źródło:Słodki świat Ewy Wachowicz