ßßß Cookit - przepis na Truskawkowa Charlotte

Truskawkowa Charlotte

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
cukier 140 gramów
mąka tortowa 75 gramów
mleko 0,5 litrów
mąka ziemniaczana 75 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
listki żelatyny 6 sztuk
budyń waniliowy 1 sztuk
truskawki 300 gramów
galaretka z porzeczki czerwonej 100 gramów
śmietana kremowa 500 gramów
Wykonanie:
Ubijać jajka 10 minut, stopniowo dodając 100g cukru, a potem wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w 175 stopniach na złoty kolor, ostudzić.
Wymieszać budyń z 40g cukru oraz 6 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Dodać namoczona, rozpuszczona żelatynę i wymieszać. Przykryć folią i ostudzić.
Zimne ciasto przeciąć na 3 placki. Ze spodniej części wyciąć okrąg o średnicy 20 cm. Drugi placek pokroić na 8 trójkątów, trzeci na paski o szerokości 3 cm. Folią wyłożyć pękatą miskę. Na spodzie ułożyć 6 trójkątów ciasta. Szpary uzupełnić paskami ciasta. Całość posmarować galaretką. Oczyszczone 250g truskawek pokroić na kawałki. Ubić 250g śmietany. Utrzeć budyń mikserem i połączyć z bitą śmietaną i truskawkami. Masę przełożyć do miski z biszkoptami i przykryć krążkiem z ciasta. Wstawić na 4 godziny do lodówki. Wyjąć ciasto z miski i zdjąć folię. Ubić resztę kremówki i udekorować nią oraz truskawkami ciasto.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12509/Truskawkowa-Charlotte