Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
cukier 140 gramów
mąka tortowa 75 gramów
mleko 0,5 litrów
mąka ziemniaczana 75 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowychlistki
żelatyny 6 sztuk
budyń waniliowy 1 sztuk
truskawki 300 gramów
galaretka z
porzeczki czerwonej 100 gramów
śmietana kremowa 500 gramówWykonanie:Ubijać
jajka 10 minut, stopniowo dodając 100g
cukru, a
potem wymieszane
mąki z
proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w 175 stopniach na złoty kolor, ostudzić.Wymieszać
budyń z 40g
cukru oraz 6 łyżkami
mleka. Resztę
mleka zagotować i ugotować
budyń. Dodać namoczona, rozpuszczona
żelatynę i wymieszać. Przykryć folią i ostudzić.Zimne ciasto przeciąć na 3 placki. Ze spodniej części wyciąć okrąg o średnicy 20 cm. Drugi placek pokroić na 8 trójkątów, trzeci na paski o szerokości 3 cm. Folią wyłożyć pękatą miskę. Na spodzie ułożyć 6 trójkątów ciasta. Szpary uzupełnić paskami ciasta. Całość posmarować
galaretką. Oczyszczone 250g
truskawek pokroić na kawałki. Ubić 250g
śmietany. Utrzeć
budyń mikserem i połączyć z
bitą śmietaną i
truskawkami. Masę przełożyć do miski z
biszkoptami i przykryć krążkiem z ciasta. Wstawić na 4 godziny do lodówki. Wyjąć ciasto z miski i zdjąć folię. Ubić resztę kremówki i udekorować nią oraz
truskawkami ciasto.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: