ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegojajka 3 sztukcukier 140 gramówmąka tortowa 75 gramówmleko 0,5 litrówmąka ziemniaczana 75 gramówproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychlistki żelatyny 6 sztukbudyń waniliowy 1 sztuktruskawki 300 gramówgalaretka z porzeczki czerwonej 100 gramówśmietana kremowa 500 gramówWykonanie:Ubijać jajka 10 minut, stopniowo dodając 100g cukru, a potem wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w 175 stopniach na złoty kolor, ostudzić.Wymieszać budyń z 40g cukru oraz 6 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Dodać namoczona, rozpuszczona żelatynę i wymieszać. Przykryć folią i ostudzić.Zimne ciasto przeciąć na 3 placki. Ze spodniej części wyciąć okrąg o średnicy 20 cm. Drugi placek pokroić na 8 trójkątów, trzeci na paski o szerokości 3 cm. Folią wyłożyć pękatą miskę. Na spodzie ułożyć 6 trójkątów ciasta. Szpary uzupełnić paskami ciasta. Całość posmarować galaretką. Oczyszczone 250g truskawek pokroić na kawałki. Ubić 250g śmietany. Utrzeć budyń mikserem i połączyć z bitą śmietaną i truskawkami. Masę przełożyć do miski z biszkoptami i przykryć krążkiem z ciasta. Wstawić na 4 godziny do lodówki. Wyjąć ciasto z miski i zdjąć folię. Ubić resztę kremówki i udekorować nią oraz truskawkami ciasto.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: