ßßß


Bardzo lubię ciasta, ale w związku z tym, że ciągle jestem na diecie, to ich nie jem tylko robię:-). Musicie mi uwierzyć na słowo, że są dobre:-). Skoro degustatorzy chwalą to myślę, że mogę się podzielić z Wami przepisem. Nadal trwa sezon na porzeczki. Wymodziłam śmietanowca na półkruchym spodzie z czerwonymi porzeczkami właśnie. Smak słodkawy złamany jest kwaśnymi owocami , co daje fajną fuzję:-).Składniki:
Na ciasto:100 g masła,150-200 g mąki,100 g cukru,1 jajko,1 łyżeczka proszku do pieczenia.Masa:1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru,300 - 350 ml mleka,50 g cukru,1 śmietana 22 % tłuszczu,150 - 200 g czerwonej porzeczki.Przygotowanie:Z podanych składników zrobić ciasto, ułożyć w formie, ponakłuwać widelcem i zapiec do zrumienienia w 180 stopniach . Ugotować budyń dodając cukier do mleka. Po ostudzeniu dokładnie wymieszać ze śmietaną, jeśli pojawią się grudki to blenderem je rozbić. Wylać masę na podpieczony spód, ułożyć porzeczki na wierzch i przyozdobić resztkami ciasta. Piec w piekarniku w 180 stopniach około 45 – 50 minut ( maksymalnie do 1 h).