Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegokotleciki wieprzowe 8 sztuk
kapusta czerwona 1 sztuk
cebula 2 sztuk
smalec 1 łyżek stołowych
wino czerwone wytrawne 250 mililitrów
ziele angielskie 2 ziarna
goździki 5 sztuk
jabłka 1 sztuk
konfitura borówkowa 2 łyżek stołowych
marchewka 1 sztuk
cebula 0,5 sztuk
seler naciowy 0,5 łodyga
oliwa 1 łyżek stołowych
wino czerwone wytrawne 50 mililitrów
miód 1 łyżek stołowych
pieprz zielony marynowany 10 ziarna
pieprz czarny 10 ziarnasos do pieczeni ciemny 250 mililitrówWykonanie:Oczyszczone, posiekane 2
cebule podsmażyć na
smalcu, dodać poszatkowaną
kapustę,
wino,
ziele angielskie,
goździki oraz starte kwaśne
jabłko i dusić ok. 60 minut na małym ogniu. Mieszając, doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
borówkami. Kotleciki obsmażyć na
smalcu na patelni grillowej, oprószyć
solą oraz
pieprzem i 10 minut dopiekać w piekarniku w 180 stopniach.Sos: oczyszczoną małą
marchewkę, 1/2
cebuli oraz
łodygę selera pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na
oliwie, dodać zgniecione ziarenka
czarnego pieprzu,
wino oraz
miód i gotować, aż polowa płynu wyparuje. Wlać
sos pieczeniowy i gotować 30 minut na małym ogniu. Przecedzić sos i doprawić do smaku
sola oraz
pieprzem, dodać
pieprz zielony.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: