ßßß Cookit - przepis na Kotleciki z kapustą czerwoną

Kotleciki z kapustą czerwoną

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
kotleciki wieprzowe 8 sztuk
kapusta czerwona 1 sztuk
cebula 2 sztuk
smalec 1 łyżek stołowych
wino czerwone wytrawne 250 mililitrów
ziele angielskie 2 ziarna
goździki 5 sztuk
jabłka 1 sztuk
konfitura borówkowa 2 łyżek stołowych
marchewka 1 sztuk
cebula 0,5 sztuk
seler naciowy 0,5 łodyga
oliwa 1 łyżek stołowych
wino czerwone wytrawne 50 mililitrów
miód 1 łyżek stołowych
pieprz zielony marynowany 10 ziarna
pieprz czarny 10 ziarna
sos do pieczeni ciemny 250 mililitrów
Wykonanie:
Oczyszczone, posiekane 2 cebule podsmażyć na smalcu, dodać poszatkowaną kapustę, wino, ziele angielskie, goździki oraz starte kwaśne jabłko i dusić ok. 60 minut na małym ogniu. Mieszając, doprawić do smaku solą, pieprzem i borówkami. Kotleciki obsmażyć na smalcu na patelni grillowej, oprószyć solą oraz pieprzem i 10 minut dopiekać w piekarniku w 180 stopniach.
Sos: oczyszczoną małą marchewkę, 1/2 cebuli oraz łodygę selera pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać zgniecione ziarenka czarnego pieprzu, wino oraz miód i gotować, aż polowa płynu wyparuje. Wlać sos pieczeniowy i gotować 30 minut na małym ogniu. Przecedzić sos i doprawić do smaku sola oraz pieprzem, dodać pieprz zielony.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12457/Kotleciki-z-kapusta-czerwona