ßßß Cookit - przepis na Cassata (deser lodowy)

Cassata (deser lodowy)

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 300 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 6 sztuk
cukier 200 gramów
cytryna 1 sztuk
mąka tortowa 100 gramów
mąka ziemniaczana 100 gramów
sok pomarańczowy 0,5 szklanek
likier pomarańczowy 50 mililitrów
ser ricotta 600 gramów
cukier 150 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżek stołowych
śmietana kremowa 1 szklanek
czekolada 100 gramów
truskawki 300 gramów
brzoskwinie konserwowe (połówki)4 sztuk
Wykonanie:
Biszkopt: utrzeć żółtka z 200g cukru, dodając pod koniec sok i skórkę otarta z wyszorowanej cytryny. Ubitą na sztywno białka wyłożyć na masę żółtkową. Wprost na piane przesiać obie mąki i delikatnie wymieszać. Przełożyć na dużą blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Wystudzone pokroić na paski, nasączyć sokiem pomarańczowym wymieszanym z likierem i ułożyć w wyłożonej folią podłużnej formie.
Nadzienie: wymieszać ser z 150g cukru, cukrem waniliowym, posiekana skórka pomarańczową oraz ubitą śmietaną. Odłożyć kilka łyżek masy serowej i wymieszać z drobno posiekana czekoladą. Pozostałą masę podzielić na pół. Jedna część wymieszać z oczyszczonymi, pokrojonymi w kostkę truskawkami, a druga z pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.
Do wyłożonej biszkoptem formy włożyć dwie masy serowe z owocami, rozdzielając je warstwą z czekoladą. Przykryć wystającą folią i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika. przed podaniem wyjąć na oziębiony półmisek, usunąć folię i pokroić w plastry.
Uwagi:
Ricottę można zastąpić zmielonym twarożkiem śmietankowym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Włoska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12355/Cassata-(deser-lodowy)