ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 300 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojajka 6 sztukcukier 200 gramówcytryna 1 sztukmąka tortowa 100 gramówmąka ziemniaczana 100 gramówsok pomarańczowy 0,5 szklaneklikier pomarańczowy 50 mililitrówser ricotta 600 gramówcukier 150 gramówcukier waniliowy 1 sztukskórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżek stołowychśmietana kremowa 1 szklanekczekolada 100 gramówtruskawki 300 gramówbrzoskwinie konserwowe (połówki)4 sztukWykonanie:Biszkopt: utrzeć żółtka z 200g cukru, dodając pod koniec sok i skórkę otarta z wyszorowanej cytryny. Ubitą na sztywno białka wyłożyć na masę żółtkową. Wprost na piane przesiać obie mąki i delikatnie wymieszać. Przełożyć na dużą blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Wystudzone pokroić na paski, nasączyć sokiem pomarańczowym wymieszanym z likierem i ułożyć w wyłożonej folią podłużnej formie.Nadzienie: wymieszać ser z 150g cukru, cukrem waniliowym, posiekana skórka pomarańczową oraz ubitą śmietaną. Odłożyć kilka łyżek masy serowej i wymieszać z drobno posiekana czekoladą. Pozostałą masę podzielić na pół. Jedna część wymieszać z oczyszczonymi, pokrojonymi w kostkę truskawkami, a druga z pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.Do wyłożonej biszkoptem formy włożyć dwie masy serowe z owocami, rozdzielając je warstwą z czekoladą. Przykryć wystającą folią i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika. przed podaniem wyjąć na oziębiony półmisek, usunąć folię i pokroić w plastry.Uwagi:Ricottę można zastąpić zmielonym twarożkiem śmietankowym.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia WłoskaPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: