ßßß Cookit - przepis na Dorada pieczona w pergaminie

Dorada pieczona w pergaminie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
filety dorady ze skórką 8 sztuk
czosnek 1 ząbki
wino białe 8 łyżek stołowych
mleko kokosowe 300 mililitrów
sos sojowy 3 łyżek stołowych
sok z limonki 1 sztuk
dymka 1 sztuk
natka pietruszki 1 pęczek
kolendra 1 pęczek
papryczka chili 1 sztuk
papryka czerwona 0,5 sztuk
papryka żółta 0,5 sztuk
Wykonanie:
Oczyszczony czosnek posiekać, a oczyszczoną dymkę pokroić w krążki i wymieszać z posiekaną natką pietruszki, kolendry, posiekaną papryczką chili oraz paprykami pokrojonymi w kostkę. Dodać wino, mleczko kokosowe, sos sojowy oraz sok z limonki i dobrze wymieszać. Do marynaty włożyć umyte filety rybne i marynować kilka godzin w lodówce, obracając raz na drugą stronę.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. wyjęta z marynaty rybę i w 2-3 miejscach lekko naciąć skórkę. Filety poskładać parami, skórką na zewnątrz, ułożyć na podwójnym kawałku pergaminu i obficie skropić marynatą. Zawinąć ryby w pergamin, kilkakrotnie składając go na bokach. piec ok. 30 minut w rozgrzanym piekarniku. Wyjąć i w otwartych paczuszkach rozłożyć na talerzach. Można udekorować limonką. Podawać z ryżem basmati.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12208/Dorada-pieczona-w-pergaminie