ßßß
Składniki:5 krewetek1 chillikilka gałązek kolendry2 ząbki czosnkupół szklanki wina białego, wytrawnego1 łyżka masła2 łyżki soku z limonki2 topinamburyolejPrzygotowanie:Krewetki myjemy, osuszamy.Oczyszczamy z głowy i pancerza - zostawiamy tylko 1 łuskę ostatnią z ogonem. Pamiętajcie żeby naciąć wzdłuż i wyciągnąć przewód pokarmowy (taka notka brązowa albo przezroczysta).Obieramy topinambur. Wkładamy do wody z cytryną - szybką czernieją.Kroimy na frytki.Rozgrzewamy olej.Smażymy jak frytki na głębokim oleju. Wykładamy na suchy papier żeby pochłonęło nadmiar oleju.Kroimy chilli w drobną kostkę (bez pestek), czosnek.Rozgrzewamy patelnię, wlewamy 2 łyżki oleju.Chwilę przesmażamy czosnek, chilli.Wkładamy krewetki. Smażymy 1 minutę i wlewamy wino, sok z limonki.Zmniejszamy trochę ogień, przekładamy krewetki na drugą stronę. Redukujemy płyn.Na koniec dodajemy masło i pokrojoną kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem.Podajemy z topinamburem.
Smacznego!