ßßß Cookit - przepis na Chana Dhaal

Chana Dhaal

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
ciecierzyca 150 gramów
cebula 2 sztuk
swieży imbir 1 sztuk
zielona chilli 2 sztuk
kolendra według uznania
sklarowane maslo ghee 2 łyżek stołowych
sól według uznania
garam masala 1 łyżek deserowych
woda 2 szklanek
Wykonanie:
Opłukaj i namocz ciecierzyce w letniej wodzie, przez ok.2 godziny. Pokrój cebule w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej masło i zaszklij cebule. Dodaj imbir i czosnek pokrojony na drobno oraz zielona chilli.Dodaj garam masala,ciecierzyce i wodę. Gotuj do momentu aż ciecierzyca będzie miękka.Dopraw do smaku solą. Gotuj całość ok.30 minut aż ciecierzyca będzie tak miękka,ze zacznie się rozwalać. Dodaj świeżo posiekaną kolendrę i podawaj z rothi lub chlebkiem nan.
Uwagi:
Ciecierzyce możesz zastąpić grochem łuskanym.
Autor: Lenka
Zobacz inne przepisy użykownika!
Inne
Kuchnia Pakistańska
Komentarze:
Autor: zdzich
Data: 2012-01-31
Pyszna potrawa. Prawdziwa kuchnia pakistańska
Autor: wiki
Data: 2012-01-12
przeciez ten przepis to brdzo sproszczona wersja Chickpea Curry a nie daal!!!
Autor: Noor
Data: 2011-12-05
chana dhaal są to połówki ciecierzycy....
Autor: kitty
Data: 2011-03-15
ludzie! przecież "dhaal" to soczewica, a nie ciecierzyca! proponuję najpierw sprawdzić, a dopiero później pisać przepis i nie wprowadzać ludzi w błąd.
Autor: kitty
Data: 2011-03-15
ludzie, przecież "dhaal" to soczewica, a nie ciecierzyca! proponuję najpierw sprawdzić, a dopiero później brać się za pisanie przepisu.
Autor: aisha
Data: 2010-08-01
a to moj przepis! cebulke zeszklic na patelni z oliwa dodac sol, czosnek, curry, 2pomidorki bez skory pokrojoen w kostke(moze byc pasta pomidorowa), sos tika masala. Gdy oliwa wyjdzie na wierzch dodac ciecierzyce (najlepiesz z puszki,oplukana juz woda)i mieszac przez minute!gdy oliwa znow wyjdzie na wierzch dolac wody max szklanke! gotowac ok 15min:) podawac z rothi
Autor: lisa
Data: 2010-03-20
najlatwiej do tej potrawy kupic ciociorzyce w puszce smakuje tak samo a czas gotowania sie skraca i zamiast 60min jest 20min i vuala.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10334/Chana-Dhaal