Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
ciecierzyca 150 gramów
cebula 2 sztukswieży
imbir 1 sztuk
zielona chilli 2 sztuk
kolendra według uznaniasklarowane
maslo ghee 2 łyżek stołowych
sól według uznania
garam masala 1 łyżek deserowych
woda 2 szklanekWykonanie:Opłukaj i namocz
ciecierzyce w letniej wodzie, przez ok.2 godziny. Pokrój
cebule w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej
masło i zaszklij
cebule. Dodaj
imbir i
czosnek pokrojony na drobno oraz
zielona chilli.Dodaj
garam masala,
ciecierzyce i
wodę. Gotuj do momentu aż
ciecierzyca będzie miękka.Dopraw do smaku
solą. Gotuj całość ok.30 minut aż
ciecierzyca będzie tak miękka,ze zacznie się rozwalać. Dodaj świeżo posiekaną
kolendrę i podawaj z rothi lub
chlebkiem nan.Uwagi:
Ciecierzyce możesz zastąpić
grochem łuskanym.Autor: LenkaZobacz inne przepisy użykownika!InneKuchnia PakistańskaKomentarze:Autor: zdzichData: 2012-01-31Pyszna potrawa. Prawdziwa kuchnia pakistańskaAutor:
wikiData: 2012-01-12przeciez ten przepis to brdzo sproszczona wersja Chickpea
Curry a nie daal!!!Autor: NoorData: 2011-12-05chana dhaal są to połówki
ciecierzycy....Autor: kittyData: 2011-03-15ludzie! przecież "dhaal" to
soczewica, a nie
ciecierzyca! proponuję najpierw sprawdzić, a dopiero później pisać przepis i nie wprowadzać ludzi w błąd.Autor: kittyData: 2011-03-15ludzie, przecież "dhaal" to
soczewica, a nie
ciecierzyca! proponuję najpierw sprawdzić, a dopiero później brać się za pisanie przepisu.Autor: aishaData: 2010-08-01a to moj przepis!
cebulke zeszklic na patelni z
oliwa dodac sol,
czosnek,
curry, 2pomidorki bez skory pokrojoen w kostke(
moze byc pasta pomidorowa), sos tika
masala. Gdy
oliwa wyjdzie na wierzch dodac
ciecierzyce (najlepiesz z puszki,oplukana juz
woda)i mieszac przez minute!gdy
oliwa znow wyjdzie na wierzch dolac
wody max szklanke! gotowac ok 15min:) podawac z rothiAutor: lisaData: 2010-03-20najlatwiej do tej potrawy kupic ciociorzyce w puszce smakuje tak samo a czas gotowania sie skraca i zamiast 60min jest 20min i vuala.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: