Wykonanie

1kg
filetów z białej ryby2 średnie
cebule4 ząbki
czosnku2cm
imbiru lub łyżeczka mielonego4 łyżki
przecieru pomidorowego1/2 szklanki ghee (można zastąpić zwykłym
masłem)1 szklanka
wody1-2 łyżeczki
soli (zależy jak słone lubimy)1 łyżeczka nasion kuminu ( jeśli nie mamy- zastąpić mielonym)1 łyżeczka
kurkumy1 łyżeczka
garam masaliRybę kroimy na porcje, lekko solimy i smażymy na roztopionym ghee (
maśle) do miękkości, następnie wyjąć je z tłuszczu i odstawić. Jedną
cebulę drobno posiekać i wrzucić na pozostały po smażeniu ryb tłuszcz- smażyć na złoty kolor. Drugą
cebulę,
imbir i
czosnek zmiksować na pastę.Do zrumienionej
cebuli dodać kumin,
kurkumę i
garam masalę. Trzymamy na ogniu kilka sekund cały czas mieszając, po czym dodajemy pastę i
przecier pomidorowy. Smażymy aż
masło będzie oddzielać się od reszty zawartości patelni, wtedy dodajemy
wodę i
sól do smaku. Gdy zawrze, dodajemy
ryby i dusimy około 10 minut na małym ogniu. Podajemy na gorąco, koniecznie z
ryżem:)Uwagi: ostrość
przyprawy zależy od mieszanki
garam masala jaką posiadamy. Przyznam, że polskie przystosowane są dla podniebienia Europejczyka:( Jeśli uznamy, że nasza
garam masala jest nie dość ostra, można dodać
chilli mielone. Z mojego doświadczenia- im bardziej pomarańczowa
garam masala, tym ostrzejsza, im bardziej brązowa, tym mniej w niej
chilli a więcej przypraw łagodnych.