ßßß
            
        
Obecnie w naszym kraju panuje powszechne przekonanie, że jagnięcina i baranina to mięsa niezbyt smaczne, z dużą ilością tłuszczu, o nieprzyjemnym zapachu. Rzeczywistość jest jednak całkowicie odmienna od tych stereotypów. Jest to mięso lekkostrawne, zawierające mało cholesterolu, poprawnie przyrządzone będzie bardzo smaczne, kruche i soczyste.Ale aby takie było, mięso baranie należy szczególnie starannie przygotować.Do pieczenia usuwa się nadmiar tłuszczu, zostawiając tylko cieniutką warstwę zapobiegającą nadmiernemu wysychaniu mięsa. Usuwa się także błonę i ścięgna. Niemniej utarło się, że mięso baranie należy bajcować, czyli marynować. Nie jest to niczym złym, ponieważ owa marynata nadaje baraninie bardzo przyjemny aromat warzyw i przypraw. Dla bezpieczeństwa (jeśli nie wiemy czy mięso jest młode, czy nie) - bajcujmy. Staremu mięsu pomoże, a dobremu nie zaszkodzi.Do pieczenia z całego barana lub owcy najlepszy jest comber i udziec. Są to zarazem najdroższe elementy mięsa z barana.Dla baraniny jest mnóstwo ciekawych i oryginalnych przepisów.Występuje ona w wielu narodowych kuchniach, więc wybór jest dość duży.Biorąc pod uwagę czasochłonność przygotowania dobrej potrawy z tego mięsa, zachowania wszystkich poszczególnych etapów przyrządzania go nie ma co się dziwić iż właściwie przyrządzona baranina wśród smakoszy uchodzi za przysmak.Warto spróbować innych smaków, a może trafią nam do gustu.Zapraszam na baraninę/jagnięcinę.SmacznegoZ kuchni chińskiej: Jagnięcina z porami300 g jagnięciny (najlepiej polędwicy)1 por pocięty w talarki grubości 0,5 cm2 wysuszone papryczki chili (lub marynowane) pokruszone (lub posiekane)1 kawałek imbiru posiekany lub wyciśnięty2 ząbki czosnku wyciśnięte1 łyżeczka oleju sezamowego4 łyżki oleju do smażeniaMarynata:1 łyżka sosu sojowego1 łyżka wina ryżowego2 łyżeczki mąki kukurydzianejSos:1 1/2 łyżki sosu sojowego1 łyżka wina ryżowego2 łyżeczki mąki kukurydzianej1 1/2 łyżeczki octu winnego1 łyżeczka cukru3 łyżki wodyPrzygotowanie:1. Pokroić jagnięcinę w cieniutkie plasterki. Wymieszać z marynatą, odstawić na 30 min. Wymieszać składniki sosu.2. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać por i smażyć mieszając 2 minuty, wyłożyć na talerz.3. W woku ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju. Włożyć czosnek, chili i imbir, smażyć mieszając około pół minuty, dołożyć mięso i smażyć mieszając aż straci różowy kolor.4. Dodać wcześniej przygotowany por i wlać sos, dobrze wymieszać. Ponownie doprowadzić do wrzenia wszystko jeszcze raz. Polać olejem sezamowym, wymieszać.Danie gotowe.Artur K.