Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Agnieszka Kręglicka
Fot. FOTO ARKADIUSZ SCICHOCKI, STYL. ZUZANNA WICIEJOWSKACzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatwe
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1 bok choykorzeń
imbiru4 ząbki
czosnku4 łyżki
oleju3 łyżki
sosu sojowego2 łyżki rosołu2 łyżki
wina ryżowegoostra papryka (ewentualnie)łyżeczka
cukruolej sezamowyKapusta Bok Choy z woka - sposób przygotowania: Odetnij zielone liście bok choya i pokrój w paski. Osobno pokrój białe łodygi i kwiaty.
Imbir pokrój w cienkie zapałki, dwa ząbki
czosnku w plastry, dwa utrzyj. Wymieszaj utarty
czosnek z
sosem sojowym, rosołem,
winem i
cukrem. Rozgrzej
olej na patelni, wrzuć
imbir i plastry
czosnku, zamieszaj. Dodaj łodygi i kwiaty, smaż i mieszaj. Dodaj liście i płyn. Zagotuj, niech płyn znacznie odparuje. Na koniec pokrop
olejem sezamowym.Zdrowe i proste dania:
Młoda kapusta z młodymi
ziemniakamiWok
nabyć, zaadoptowany do kuchenki elektrycznej, wok z płaskim dnem. Tradycyjny wok można kupić w sklepach internetowych specjalizujących się w kuchni azjatyckiej. Uwaga: taki wok wymaga specjalnej konserwacji.
Kapusta bok choy z woka
Szparagi z woka
Brokuły z
wołowiną z woka
Kurczak z woka