Wykonanie
Zaloguj się:Jeśli nie masz
konta,ZAREJESTRUJ SIĘ» Ciasta i Desery [1819]» Potrawy z Jaj [288]» Potrawy z Ryb [470]» Potrawy z
Makaronem [220]» Potrawy z
Mięsa [1712]» Zapiekanki i Pizze [333]» Potrawy z
Grzybów [529]» Potrawy z Grilla [93]» Zupy [483]»
Owoce morza [53]» Potrawy z
serem [273]» Wigilia [531]» Wielkanoc [470]» Sałatki [659]» Sosy i pasty [326]» Surówki [251]»
Zioła i
przyprawy [61]»
Kasze weg. [82]» Jarzyny i Pasztety weg. [520]» Kanapki weg. [44]» Kotlety weg. [57]»
Napoje weg. [151]»
Pieczywo weg. [58]» Potrawy mączne weg. [268]» Zupy weg. [204]»
Przetwory weg. [91]» Inne [241]Zielono w kuchni. (2)W obecnych czasach zaciera się pojęcie
między ziołami, warzywami a przyprawami.Wiele dawnych
ziół zaliczanych jest obecnie do warzyw, tak jak
szczypiorek,
pietruszka czy
koperek. Inne zaś traktujemy jako
przyprawy:
mięta,
oregano,
kminek itp.Jedno jest pewne, gdyby człowiek nie poznał tajników
ziół, współczesna kuchnia nie byłaby tak różnorodna pod względem smaków, aromatów i kolorów potraw.Jednym z
ziół, które zrobiło „karierę” nie tylko w kuchni, ale i w lecznictwie jest
mięta.Pochodzi ona z rejonu Morza Śródziemnego, a ponieważ jest rośliną wytrzymałą, obecnie występuje na całym świecie. Rzymianie zalecali ją jako środek łagodzący migrenę, a nawet jako środek pobudzający do myślenia. W czasach
Homera mięta była symbolem gościnności , nacierano nią stoły przed przyjściem gości.
W Polsce rośnie dziko kilka gatunków
mięty, na przykład znana już w starożytności
mięta zielona i
mięta nadwodna, a uprawiana jest
mięta pieprzowa, której liście wykorzystywane są jako surowiec zielarski.Jako przyprawę
miętę stosuje się zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych.
Mięta zielona to tradycyjny składnik angielskiego sosu do
jagnięciny i innych
mięs. Zalana wrzątkiem i zaparzona, jest popularnym w Afryce Północnej i na Bliskim Wschodzie
napojem. Świeże listki
mięty są popularnym w krajach śródziemnomorskich dodatkiem do
mielonego mięsa, sałatek, dań warzywnych,
sosu jogurtowego.
Mięta pasuje również do zup, ryb, drobiu,
szpinaku,
ziemniaków, deserów na bazie
cytryny i
czekolady. W kuchni najlepiej stosować świeżą.Niezłe
ziółko, czy też warzywo? Popularna w naszym
kraju natka pietruszki, dziś rośnie praktycznie na całym świecie, pochodzi z południowo- zachodnich rejonów Morza Śródziemnego, prawdopodobnie z
Sardynii. Jest rośliną dwuletnią, należy do rodziny selerowatych. Ma świeży, kwaskowaty aromat.
Natkę dodaje się do potraw tuż po ich ugotowaniu, aby nie straciła aromatu.
Natka dobrze komponuje się z omletami, potrawami z
ryżem i
makaronem,
rybami i owocami morza, sosami, każdym gatunkiem
mięsa i wszystkimi warzywami. Wchodzi w skład klasycznej francuskiej mieszanki przyprawowej
bouquet garni (
natka,
tymianek,
liść laurowy).
Natka pietruszki, wraz z
szczypiorkiem i
koperkiem zaliczana jest do najpopularniejszych
ziół stosowanych w polskiej kuchni.CDNNa podstawie: „Historia ziół”Artur K.» Diety [50]»
Zioła w diecie [10]» Ciekawostki [51]» Suplementy [18]» 5 Miesięcy [13]» 6 Miesięcy [17]» 7 Miesięcy [49]» 8 Miesięcy [58]» 9 Miesięcy [25]» 10 Miesięcy [48]» 11 Miesięcy [36]» 12 Miesięcy [43]» Powyżej 1 roku [99]» Koktajle [326]»
Drinki (z
Brandy) [60]»
Drinki (z
Wódką) [138]»
Drinki (z
Whisky) [60]»
Drinki (z
Koniakiem) [28]»
Herbaty [114]» Poncz [59]»
Nalewki [32]»
Alkohole [481]»
Wina [48]»
Kawy [44]» Kuchnia Hiszpańska [67]» Kuchnia Bułgarska [15]» Kuchnia Chińska [212]» Kuchnia Meksykańska [53]» Kuchnia Włoska [293]» Kuchnia Węgierska [101]» Kuchnia Czeska [9]» Kuchnia Grecka [43]» Kuchnia Francuska [162]» Kuchnia Tajlandzka [5]» Kuchnia Indonezyjska [11]» Kuchnia Turecka [14]» Kuchnia Indyjska [16]» Kuchnia Portorykańska [34]» Kuchnia Jamajki [38]» Kuchnia Wenezuelska [2]» Kuchnia Japońska [9]» Kuchnia Brazylijska [29]» Kuchnia Austriacka [29]» Kuchnia Angielska [69]» Kuchnia Pakistańska [1]» Kuchnia Libańska [6]» Kuchnia Polska [1329]» Kuchnia Słowacka [3]» Kuchnia Staropolska [115]» Kuchnia Rosyjska [0]