Wykonanie
Plan był piękny - cały styczeń na diecie wegańskiej. Wytrzymałam...2 tygodnie, aż pewnego dnia, otwierając lodówkę nie mogłam patrzeć na nic, co zawierało
soczewicę,
ciecierzycę,
soję albo
fasolę. Mój organizm desperacko domagał się
jogurtu i
sera i nawet ukochany hummus nagle przestał tak bardzo smakować.
Plany trochę zmodyfikowałam, staram się jeść wegańsko, ale kiedy czuję potrzebę zjedzenia
jogurtu, to go sobie nie odmawiam. Bo nawet najlepszy
twarożek z
nerkowca nigdy nie będzie smakował, jak swojski
twaróg ze
szczypiorkiem :)Jest jednak wegańska potrawa, która już na stałe zagościła w moim menu, a weekend bez tofucznicy jest weekendem straconym. I choć jeszcze do niedawna nie wyobrażałam sobie niedzielnego śniadania bez
jajka, to od jakiegoś czasu regularnie ją przyrządzam. Obok szakszuki to moje ukochane, niedzielne śniadanie.

Na 1 porcję1/2 kostki
tofu (90 gr)1/2 łyżeczki
soli kala namak*1 łyżeczka nieaktywnych
drożdży*szczypta
curry2 grube plastry
czerwonej cebuligarść
szpinaku babyszczypta suszonego
czosnku niedźwiedziego**
szczypiorodrobina
wody* tych składników niestety nie można pominąć ani zastąpić.
Sól kala namak zawiera siarczan
sodu i siarkowodór, dzięki któremu ma silny, jajeczny posmak.
Płatki drożdżowe natomiast odpowiedzialne są za umami, tak zwany "piąty smak".**
czosnku niedźwiedziego nie radzę zastępować normalnym
czosnkiem, niedźwiedzi ma zdecydowanie łagodniejszy smakPrzepis podstawowy na tofucznicę jest autorstwa niezastąpionej Marty
Dymek, autorki bloga Jadłonomia. Ja natomiast zawsze dodaję do niego szczyptę
curry.

Na rozgrzany
olej wrzucić garść
szpinaku i podsmażyć go, ale dosłownie przez pół minuty, tak by delikatnie zmiękł. Odłożyć na bok.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzany
olej smażyć do zeszklenia.
Tofu pokruszyć, dodać do
cebuli, wymieszać i podsmażać na średnim ogniu, do momentu aż zacznie się złocić.Dodać
sól i
płatki drożdżowe oraz
curry, podlać odrobiną
wody (w zależności jak rzadką tofucznicę chcemy osiągnąć). Dokładnie wymieszać i dusić, aż część
wody odparuje a tofucznica osiągnie pożądaną konsystencję.
Szpinak można wmieszać w tofucznicę, lub serwować obok. Całość posypać
szczypiorem i suszonym
czosnkiem niedźwiedzim.Świetnie smakuje z
razowym chlebem i
pomidorami.