Wykonanie
Tofucznica, to daleka krewniaczka jajecznicy. Obie potrawy mają podobny wygląd, aromat, konsystencję i na tym podobieństwa się kończą. Tofucznica jest potrawą wegańską, przygotowaną z
tofu naturalnego i kilku przypraw. Za prawdziwie jajeczny smak i zapach tofucznicy odpowiada czarna
sól, która wbrew nazwie jest różowa i ma bardzo intensywny zapach.Głębi smaku (lekko
mięsnego) dodają
płatki drożdżowe.
Kurkuma i
curry barwią potrawę na ładny żółty kolor i dodają smaku.Żeby usmażyć naprawdę smaczną tofucznicę należy użyć czarnej
soli i
płatków drożdżowych. Zdaję sobie sprawę, że nie można ich kupić w osiedlowym sklepie, ale znajdziecie je w dobrych sklepach ekologicznych lub internetowych.Ten przepis jest wersją podstawową, tofucznicę robiłam również z
cebulką,
szpinakiem,
pomidorami i
pieczarkami.



Składniki (porcja dla 1 osoby):100 g
tofu naturalnego1
dymka ze
szczypiorkiem1/2 łyżeczki
płatków drożdżowych1/4 łyżeczki czarnej
soli (Kala Namak)1/8 łyżeczki
kurkumy w proszku1/8 łyżeczki
curry1/3 szkl.
wody1 łyżeczka
olejuPrzygotowanie:
Tofu rozgnieść widelcem na niewielkie kawałki.Pokroić
dymkę, część
szczypiorku pozostawić (do dekoracji), a resztę podsmażyć na
oleju.Dodać
tofu,
płatki drożdżowe, czarną
sól,
kurkumę,
curry i
wodę. Dokładnie wymieszać, smażyć aż większość
wody odparuje.Tofucznicę podawać udekorowaną
szczypiorkiem, z
pomidorem i dobrym
chlebem na zakwasie.Smacznego