ßßß

tofucznica z szczypiorkiem podana z domowym chlebem żytnim na zakwasie z masłem orzechowym crunchy 100% i kiełkami rzodkiewkiscrambled tofu with chives served with homemade sourdough rye bread with crunchy peanut butter and radish sproutsSkładniki:źródło i inspiracjaok. 150g tofu naturalnego (lub jak w oryginale jedna kostka, czyli 180g)1/3 łyżeczki czarnej soli (kala namak)
kopiasta łyżeczka płatków drożdżowychspora szczypta czarnego pieprzu1/8 łyżeczki kurkumy1/4 szklanki wodyłyżka oleju roślinnego/oliwy do smażeniado podania: szczypiorekNapatelni rozgrzać oliwę/olej i podsmażyć rozkruszone (widelcem czy w dłoniach) tofu. Po czasie dodać przyprawy i wymieszać. Dolać wodę i chwilę dusić, aż wyparuje. Podawać ze szczypiorkiem lub innymi dodatkami. Smacznego!Wczoraj zaś zrobiłam obłędny kokosowy krem z buraków ! Jadłam go właśnie tydzień temu na warsztatach i tak bardzo mi smakował, że musiałam podzielić się tym smakiem z bliskimi. Tak też zrobiłamMama była nim zachwycona. Zresztą babcia też, do której pojechałam z garnkiem zupy, by spróbowała – na zdrowie, aby poczuła się lepiej – zadziałało! Zjadła z wielkim apetytem, co jeszcze bardziej mnie uszczęśliwiłoPolecam!
buraczany krem z mleczkiem kokosowymbeetroot cream soup with coconut milk
Piękny sen dziś miałam. Przypuszczam, że wiele czynników miało na niego wpływ, związanych m.in. z poezją. Dobrze mi się spało, bardzo dobrze. Tymczasem, zabieram się do pracy. Słońce wychodzi zza chmur, za oknem przyjemnieSłonecznej niedzieli!