Wykonanie
Pewnie wszyscy już znacie przepis na tofucznicę . No moim blogu możecie znaleźć trzy pomysły: z
szczypiorkiem, z
pomidorami z
mąką z
ciecierzycy, z
pieczarkami i
suszonymi pomidorami . Dziś prezentuję Wam kolejny przepis, tym razem w wydaniu jesiennym. Pieczona
dynia to mój ulubiony posiłek w sezonie – mogłabym ją jeść do każdego dania. Nabrałam ogromnej ochoty na tofucznicę, a jako, że
dynia siedziała w piekarniku to koniecznie musiałam dodać ją do
tofu. Wyszło idealne jesienne śniadanie, a nawet obiady czy też kolacja – jak kto woli, dla mnie tofucznica jest przepyszna o każdej
porze dnia 😉
tofucznica z pieczoną
dynią Hokkaidoscrambled
tofu with baked Hokkaido pumpkinSkładniki:ok. 200g
tofu naturalnego lub wędzonego1/3 łyżeczki czarnej
soli(kala namak)
łyżka
płatków drożdżowychszczypta
kurkumyszczypta wędzonej
paprykiczarny pieprzsuszona lub świeża
pietruszka1/4 szklanki
mleka roślinnego (bez
cukru!) lub
wodydowolna ilość pieczonej dyni (w kostkach)
Dynię obmyć i pokroić w kostkę (ja nie obieram ze skórki Hokkaido). Piec ok. 20 min. w 200 stopniach Celsjusza. W tym czasie rozdrobnić
tofu i połączyć z
przyprawami. Przełożyć na rozgrzaną suchą patelnię i chwilę podsmażać (na
oleju lub jak się da to bez tłuszczu). Pod koniec wlać trochę
mleka lub
wody i smażyć aż
tofu je/ją wchłonie. Na koniec wmieszać gotową upieczoną
dynię. Podawać z
pietruszką i opcjonalnie: ziarnami –
pestkami dyni,
słonecznikiem lub
orzechami. Smacznego!Czas pożegnać kolejny miesiąc, październik już za nami. W głowie się nie
mieści jak szybko zleciał ten czas. Święta coraz bliżej i mój wyjazd, nie umiem się już doczekać!Ostatnio samotność mi doskwiera…Udanego weekendu!– Na pustyni jest się trochę samotnym.– Równie samotnym jest się wśród ludzi.Antoine de Saint-Exupéry „Mały Książę”