ßßß Cookit - przepis na Jesienna tofucznica.

Jesienna tofucznica.

nazwa

Wykonanie

Pewnie wszyscy już znacie przepis na tofucznicę . No moim blogu możecie znaleźć trzy pomysły: z szczypiorkiem, z pomidorami z mąką z ciecierzycy, z pieczarkami i suszonymi pomidorami . Dziś prezentuję Wam kolejny przepis, tym razem w wydaniu jesiennym. Pieczona dynia to mój ulubiony posiłek w sezonie – mogłabym ją jeść do każdego dania. Nabrałam ogromnej ochoty na tofucznicę, a jako, że dynia siedziała w piekarniku to koniecznie musiałam dodać ją do tofu. Wyszło idealne jesienne śniadanie, a nawet obiady czy też kolacja – jak kto woli, dla mnie tofucznica jest przepyszna o każdej porze dnia 😉
tofucznica z pieczoną dynią Hokkaido
scrambled tofu with baked Hokkaido pumpkin
Składniki:
ok. 200g tofu naturalnego lub wędzonego
1/3 łyżeczki czarnej soli(kala namak)
łyżka płatków drożdżowych
szczypta kurkumy
szczypta wędzonej papryki
czarny pieprz
suszona lub świeża pietruszka
1/4 szklanki mleka roślinnego (bez cukru!) lub wody
dowolna ilość pieczonej dyni (w kostkach)
Dynię obmyć i pokroić w kostkę (ja nie obieram ze skórki Hokkaido). Piec ok. 20 min. w 200 stopniach Celsjusza. W tym czasie rozdrobnić tofu i połączyć z przyprawami. Przełożyć na rozgrzaną suchą patelnię i chwilę podsmażać (na oleju lub jak się da to bez tłuszczu). Pod koniec wlać trochę mleka lub wody i smażyć aż tofu je/ją wchłonie. Na koniec wmieszać gotową upieczoną dynię. Podawać z pietruszką i opcjonalnie: ziarnami – pestkami dyni, słonecznikiem lub orzechami. Smacznego!
Czas pożegnać kolejny miesiąc, październik już za nami. W głowie się nie mieści jak szybko zleciał ten czas. Święta coraz bliżej i mój wyjazd, nie umiem się już doczekać!
Ostatnio samotność mi doskwiera…
Udanego weekendu!
– Na pustyni jest się trochę samotnym.
– Równie samotnym jest się wśród ludzi.
Antoine de Saint-Exupéry „Mały Książę”
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/10/jesienna-tofucznica.html