ßßß Cookit - przepis na Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkowy z łososiem

Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkowy z łososiem

nazwa

Wykonanie

Szwecja dała światu Abbę, tanie sklepy z meblami i dobre samochody. W sferze kulinarnej kraj ten znany jest ze "szwedzkiego stołu", klopsików i borówki. W Szwecji nie byłam nigdy, i chyba nie pojadę, gdyż każdy kto tam był, zapada na "szwecjo-filię". Rozkochują się bez pamięci i nie mogą się wyleczyć:).
Dlaczego o tym piszę? Otóż ten praktyczny naród wymyślił coś takiego, jak tort kanapkowy. Rzecz rewelacyjna i genialna w swej prostocie i smaku.
Różnie się o tych tortach mówi, że kiczowate, że nieapetyczne bo mazidła z majonezem...A ja wam mówię, że tort jest przepyszny, jeśli tylko zastąpimy majonez serkiem, ograniczymy liczbę produktów (istnieją wersje, które zakładają użycie serków topionych, wędlin, pasztetów, majonezu, jajek, ryb, krewetek, serów pleśniowych, ogórków konserwowych - i to w jednym torcie). W oryginale mazidłem jest majonez z ubitą śmietaną.
Składniki na tort wielkości 2x3 kromki chleba i 4 warstwy:
2 chleby tostowe pełnoziarniste
1kg serka twarogowego do sernika - jeśli po otwarciu widać wodę, należy ją delikatnie wylać
1 małe opakowanie, ok 200g słodkiej śmietany 36% - ma być gęsta
2 długie ogórki
4 rzodkiewki
200g wędzonego łososia
3 ugotowane na twardo jajka
2 pęczki koperku
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
opcjonalnie zielony pieprz marynowany
250g pomidorków koktajlowych
liście: może być sałata, rukola, itp.
Wykonanie:
Obierz i zetrzyj na grubych oczkach 1 ogórka. Posól, zostaw na 10 min i odciśnij wodę.
Przygotuj deskę odpowiednich rozmiarów, na której podasz tort. Raz ułożony, jest raczej nie do ruszenia.
Z chleba tostowego wykrój skórki. Nie wywalaj ich, mogą być doskonałym chrupadełkiem na imprezie. Wystarczy je posypać żółtym serem i upiec w piekarniku. Do sera dodaj śmietanę, lekko posól i wymieszaj.
Twarożek optycznie podziel na 4 części. Ułóż pierwszą warstwę chleba na desce.
Masa 1: Ser połącz z ogórkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i poszatkowanym jednym pęczkiem kopru. Posól i popieprz do smaku. Wyłóż masę na chleb.
Przykryj drugą warstwą chleba.
Masa 2: Ser połącz z 150g pokrojonego drobno łososia. Posól, popieprz, wymieszaj i wyłóż na chleb.
Przykryj trzecią warstwą chleba.
Masa 3: Ser połącz z poszatkowanym jajkiem, dopraw do smaku. Można tutaj dodać poszatkowaną czerwoną cebulę, dla zaostrzenia smaku.
Przykryj czwartą warstwą chleba.
Resztę sera rozsmaruj po powierzchni i bokach.
Przyozdabianie góry to kwestia wyobraźni.
Ja swój tort przyozdobiłam resztą łososia, pomidorkami, rzodkiewką, gałązkami koperku. Boki zostały zasłonięte przez sałatę i plastry ogórka. Przed podaniem tort powinien posiedzieć kilka godzin w lodówce.
Eksperymentujcie !
A oto filmik jak to robią prawdziwy szwedzcy twardzi faceci :)
http://www.youtube.com/watch?v=aYBkDxao3wg
Źródło:http://grubajadzia.blogspot.com/2011/10/smorgastarta-szwedzki-tort-kanapkowy-z.html