Wykonanie
Szwecja dała światu Abbę, tanie sklepy z meblami i dobre samochody. W sferze kulinarnej
kraj ten znany jest ze "szwedzkiego stołu", klopsików i
borówki. W Szwecji nie byłam nigdy, i chyba nie pojadę, gdyż każdy kto tam był, zapada na "szwecjo-filię". Rozkochują się bez pamięci i nie mogą się wyleczyć:).Dlaczego o tym piszę? Otóż ten praktyczny naród wymyślił coś takiego, jak tort kanapkowy. Rzecz rewelacyjna i genialna w swej prostocie i smaku.

Różnie się o tych tortach
mówi, że kiczowate, że nieapetyczne bo mazidła z
majonezem...A ja wam mówię, że tort jest przepyszny, jeśli tylko zastąpimy
majonez serkiem, ograniczymy liczbę produktów (istnieją wersje, które zakładają użycie
serków topionych,
wędlin, pasztetów,
majonezu,
jajek, ryb,
krewetek,
serów pleśniowych,
ogórków konserwowych - i to w jednym torcie). W oryginale mazidłem jest
majonez z ubitą
śmietaną.

Składniki na tort wielkości 2x3 kromki
chleba i 4 warstwy:2
chleby tostowe pełnoziarniste1kg
serka twarogowego do sernika - jeśli po otwarciu widać
wodę, należy ją delikatnie wylać1 małe opakowanie, ok 200g słodkiej
śmietany 36% - ma być gęsta2 długie
ogórki4
rzodkiewki200g
wędzonego łososia3 ugotowane na twardo
jajka2 pęczki
koperku1 ząbek
czosnkusól,
pieprzopcjonalnie
zielony pieprz marynowany250g
pomidorków koktajlowychliście: może być
sałata,
rukola, itp.

Wykonanie:Obierz i zetrzyj na grubych oczkach 1
ogórka.
Posól, zostaw na 10 min i odciśnij
wodę.Przygotuj deskę odpowiednich rozmiarów, na której podasz tort. Raz ułożony, jest raczej nie do ruszenia.Z
chleba tostowego wykrój skórki. Nie wywalaj ich, mogą być doskonałym chrupadełkiem na imprezie. Wystarczy je posypać
żółtym serem i upiec w piekarniku. Do
sera dodaj
śmietanę, lekko
posól i wymieszaj.
Twarożek optycznie podziel na 4 części. Ułóż pierwszą warstwę
chleba na desce.Masa 1:
Ser połącz z
ogórkiem, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem i poszatkowanym jednym pęczkiem
kopru.
Posól i popieprz do smaku. Wyłóż masę na
chleb.Przykryj drugą warstwą
chleba.Masa 2:
Ser połącz z 150g pokrojonego drobno
łososia.
Posól, popieprz, wymieszaj i wyłóż na
chleb.Przykryj trzecią warstwą
chleba.Masa 3:
Ser połącz z poszatkowanym
jajkiem, dopraw do smaku. Można tutaj dodać poszatkowaną
czerwoną cebulę, dla zaostrzenia smaku.Przykryj czwartą warstwą
chleba.Resztę
sera rozsmaruj po powierzchni i bokach.Przyozdabianie góry to kwestia wyobraźni.Ja swój tort przyozdobiłam resztą
łososia,
pomidorkami,
rzodkiewką, gałązkami
koperku. Boki zostały zasłonięte przez
sałatę i plastry
ogórka. Przed podaniem tort powinien posiedzieć kilka godzin w lodówce.Eksperymentujcie !A oto filmik jak to robią prawdziwy szwedzcy twardzi faceci :)http://www.youtube.com/watch?v=aYBkDxao3wg