Wykonanie
Nie wiem skąd i dlaczego wzięło się przekonanie, że dieta odchudzająca musi być jakimś nadzwyczajnym wyrzeczeniem. Jeśli to pokłosie nieprzemyślanych działań dietetyków, to... chyba strzelają sobie w kolano/a...
Ryba na parze, gotowana
pierś kurczaka,
warzywka z wody... na samą myśl o takich "frykasach" robi się człowiekowi smutno. I jak nic musi się pocieszyć jedzeniem. Je, bo mu smutno, smutno mu, bo je... Koło się zamyka, a centymetrów w obwodzie przybywa... Totalna beznadzieja...Którą można przerwać!:) Bezzwłocznie i w pięknym stylu!:)Przerywanie błędnego koła tycia i depresji rozpoczynam każdego dnia na nowo, już o poranku, moim ukochanym I śniadaniem, o wartości energetycznej ok. 300 kcal. Składają się na nie:20 g pysznego, rumianego i chrupiącego
muesli własnej roboty:
Składniki:
- 1/2 szklanki
płatków jęczmiennych- 1/2 szklanki
płatków owsianych- 1/2 szklanki
płatków żytnich- 1/2 szklanki
płatków pszennych- 1 szklanka dowolnych
otrębów- 1 szklanka całych
orzechów laskowych- 2/3 szklanki pestek
słonecznika + 1/3 szklanki ziaren
sezamu- 2/3 szklanki
płatków migdałowych + 1/3 szklanki pestek z dyni- opcjonalnie - 1 do 1,5 szklanki suszonych i/lub kandyzowanych
owoców (do wyboru lub wszystkie naraz:
rodzynki,
banany,
ananas,
papaja,
żurawina,
wiśnie,
pomarańcze,
jabłka,
śliwki,
morele, itp.)- 2 łyżki
oleju słonecznikowego- 4-5 łyżek płynnego
mioduWykonanie:Do dużej miski wsyp
płatki,
otręby,
orzechy i pestki. Dodaj
olej, a następnie
miód (jedno i drugie partiami) - wszystko starannie wymieszaj.Całość wysyp na pokrytą pergaminem blachę i wstaw do gorącego piekarnika (180 stopni) na 30 minut, na środkową półkę. W trakcie pieczenia
muesli kilkakrotnie przewracaj uważając, żeby się nie przypaliło, o co jest bardzo łatwo (
zrobi się wtedy gorzkie i twarde).Wyjmij blachę z piekarnika i do jeszcze gorącego
muesli dodaj
owoce miękkie i wilgotne (np.
rodzynki), do ostudzonego zaś – pozostałe (np.
płatki kokosowe czy pokruszone, suszone
banany).Gotowe
muesli wsyp do dużego słoika i szczelnie zamknij (w takich warunkach możesz je przechowywać 2 do 3 tygodni).
30 g pełnoziarnistych
płatków bez dodatku
cukru200 g
mleka sojowegoDlaczego akurat
mleko sojowe?Bo tak jak bardzo lubię
mleko od krowy, tak bardzo nie
mogę go pić. Ot tyle, ile do
kawy, a potrzeby mam jednak większe. Poszukując czegoś, co by mi je mogło godnie zastąpić, natrafiłam na mleko/napój
sojowy i to dopiero był strzał w 10! Jego smak mi odpowiada, nie jestem uczulona na
soję, a jej korzystne działanie na organizm kobiety wydaje się być nie do przecenienia:zajrzyj ->
Sojazajrzyj -> Zakochaj się w soi
Mleko sojowe wprowadziłam do swojego jadłospisu już 5 lat temu i przyznam, że była to decyzja, która faktycznie w zauważalny sposób przysłużyła się mojemu zdrowiu.PS. A w ogóle to mi się dzisiaj do miski z
mlekiem dobrał kot. Zdaję sobie sprawę, że po 10 latach przebywania z nami jest już nieźle uczłowieczony, ale, żeby się tak nagle wziąć i zacząć przerzucać na wegetarianizm? Pozwolę sobie wierzyć, że to soi czar...;)Drugi powód w kolejce to głód.A trzeci - szaleństwo.;)))Zdjęcie
płatków pochodzi ze strony:http://www.portalspozywczy.pl/