Wykonanie

Jedna z typowych hiszpańskich tapas (przekąsek).Danie może odrobinę bardziej pracochłonne, ale jednocześnie smaczne i wielce dekoracyjne :)Przepis pochodzi z książki Susanny Tee „Tapas”.Składniki: (16 sztuk)8 dużych jaj (najlepiej od szczęśliwych kur)1 słodka czerwona marynowana
papryka8 zielonych
oliwek2-3 łyżki
majonezu1-2 łyżki gęstego
jogurtu naturalnegotabascoszczypta
pieprzu kajeńskiego
sól i
pieprzpapryka w proszku do oprószeniakilka gałązek
natki lub
kopru do przybrania

Wykonanie:Ugotować
jaja na twardo.Uwaga:Aby
jaja dobrze się obierały nie mogą być bardzo świeże!Moja metoda gotowania jaj na twardo:
jaja włożyć do zimnej
wody, zagotować, zmniejszyć ogień, tak aby
woda lekko bulgotała i gotować 10 minut. Po tym czasie od razu przełożyć do zimnej
wody z dużą ilością kostek
lodu. Zmniejszy do ryzyko powstania ciemnych i mało apetycznych obwódek wokół
żółtek.Ugotowane i wystudzone
jaja obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Delikatnie wyjąć
żółtka. Jeśli to konieczne opłukać
białka pod zimną
wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Żółtka ucierać blenderem, dodając stopniowo
majonez i
jogurt aż do uzyskania jednolitego kremu. Doprawić do smaku
tabasco,
pieprzem kajeńskim,
solą i
pieprzem.
Paprykę i
oliwki bardzo drobno posiekać. (Zostawić kilka paseczków
papryki i
oliwek do dekoracji!)Wymieszać z kremem
żółtkowym.
Białka napełnić przygotowanym farszem.Uwaga:W związku z tym, że farsz nie jest idealnie kremowy, ma w sobie kawałki
papryki i
oliwek, radzę nakładać go małą łyżeczką. Korzystania ze szprycy do dekoracji ciast lub nawet rękawa cukierniczego nie polecam. Przyznaję, że jest z tym trochę „zabawy” ;)
Jaja udekorować paseczkami
papryki, plasterkami
oliwek,
natką lub
koperkiem. Oprószyć
słodką papryką.Smacznego :)