ßßß
Jedna z typowych hiszpańskich tapas (przekąsek).Danie może odrobinę bardziej pracochłonne, ale jednocześnie smaczne i wielce dekoracyjne :)Przepis pochodzi z książki Susanny Tee „Tapas”.Składniki: (16 sztuk)8 dużych jaj (najlepiej od szczęśliwych kur)1 słodka czerwona marynowana papryka8 zielonych oliwek2-3 łyżki majonezu1-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnegotabascoszczypta pieprzu kajeńskiegosól i pieprzpapryka w proszku do oprószeniakilka gałązek natki lub kopru do przybrania
Wykonanie:Ugotować jaja na twardo.Uwaga:Aby jaja dobrze się obierały nie mogą być bardzo świeże!Moja metoda gotowania jaj na twardo: jaja włożyć do zimnej wody, zagotować, zmniejszyć ogień, tak aby woda lekko bulgotała i gotować 10 minut. Po tym czasie od razu przełożyć do zimnej wody z dużą ilością kostek lodu. Zmniejszy do ryzyko powstania ciemnych i mało apetycznych obwódek wokół żółtek.Ugotowane i wystudzone jaja obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Delikatnie wyjąć żółtka. Jeśli to konieczne opłukać białka pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Żółtka ucierać blenderem, dodając stopniowo majonez i jogurt aż do uzyskania jednolitego kremu. Doprawić do smaku tabasco, pieprzem kajeńskim, solą i pieprzem.Paprykę i oliwki bardzo drobno posiekać. (Zostawić kilka paseczków papryki i oliwek do dekoracji!)Wymieszać z kremem żółtkowym. Białka napełnić przygotowanym farszem.Uwaga:W związku z tym, że farsz nie jest idealnie kremowy, ma w sobie kawałki papryki i oliwek, radzę nakładać go małą łyżeczką. Korzystania ze szprycy do dekoracji ciast lub nawet rękawa cukierniczego nie polecam. Przyznaję, że jest z tym trochę „zabawy” ;)Jaja udekorować paseczkami papryki, plasterkami oliwek, natką lub koperkiem. Oprószyć słodką papryką.Smacznego :)