ßßß Cookit - przepis na Jaja faszerowane hummusem

Jaja faszerowane hummusem

nazwa

Wykonanie

Pomysł na zdrowe śniadanie dla dwojga - nie ma to jak smacznie i pożywnie rozpocząć dzień!
Degustowałam już hummus oliwkowy firmy PRIMAVIKA w zdrowych i pożywnych FIT kanapkach . Tym razem kolej przyszła na hummus paprykowy .
Musze przyznać, że pasta jest bardzo ciekawa w smaku. Dodatek papryki jest wyczuwalny, jej kawałki widoczne, choć nie wybija się na pierwszy plan - i tak być powinno, bo przecież to ciecierzyca ma tu grać pierwsze skrzypce. Według mnie taka kombinacja to idealna kompozycja smaków w hummusie łączonym z innym warzywkiem.
Ocet jabłkowy nadaje tu znaczącej kwaskowatości - nie każdemu może to pasować, choć ja akurat do takich nie należę, octu jabłkowego używam w kuchni regularnie i lubię jego posmak :)
Kaloryczność produktu jest minimalna, a walory odżywcze i prozdrowotne ciecierzycy (z której został wykonany) - ogromne! Jak zwykle przy produktach PRIMAVIKA, z przyjemnością czytałam skład i nie musiałam obawiać się konserwantów, sztucznych barwników i aromatów, czy dodatku glutaminianu sodu . P o prostu wiem co jem! :)
Tym razem hummus postanowiłam wykorzystać w jajach faszerowanych, którymi uraczyłam siebie i Pana Męża na śniadanie :) Kwaskowaty i paprykowy posmak pasty idealnie mi się tu komponował z trochę nijakim smakiem jajka. Do tego garstka kiełków, kromka chleba własnoręcznie wypiekanego i zdrowe śniadanie dla dwojga gotowe!
Składniki na porcje dla 2 osób:
2 jaja
2-3 łyżeczki hummusu paprykowego PRIMAVIKA
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
kiełki słonecznika
sól, pieprz - do smaku
Jaja ugotować na twardo - 8-10 minut od zagotowania się wody . Po wyjęciu z wrzątku, zahartować w zimnej wodzie. Ostudzić i obrać ze skorupki.
Jaja przekroić wzdłuż na połówki. Wyjąć żółtka. Białka ułożyć na talerzyku, na którym będą podawane na stół.
Żółtka rozetrzeć widelcem z hummusem paprykowymo PRIMAVIKA oraz jogurtem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W połówki jaj powkładać na denka po trochu kiełków - będą przyjemnie chrupać w zębach podczas jedzenia :)
Następnie jaja nafaszerować przygotowanym nadzieniem - ja używam tu małego rękawa cukierniczego.
Podawać obłożone ulubionymi kiełkami - u mnie to słonecznik - i w towarzystwie chleba własnoręcznie wypiekanego . Smacznego! :)
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2016/04/jaja-faszerowane-hummusem.html