Wykonanie
Pomysł na zdrowe śniadanie dla dwojga - nie ma to jak smacznie i pożywnie rozpocząć dzień!


Degustowałam już hummus
oliwkowy firmy PRIMAVIKA w zdrowych i pożywnych FIT kanapkach . Tym razem kolej przyszła na hummus
paprykowy .Musze przyznać, że pasta jest bardzo ciekawa w smaku. Dodatek
papryki jest wyczuwalny, jej kawałki widoczne, choć nie wybija się na pierwszy
plan - i tak być powinno, bo przecież to
ciecierzyca ma tu grać pierwsze skrzypce. Według mnie taka kombinacja to idealna kompozycja smaków w hummusie łączonym z innym warzywkiem.
Ocet jabłkowy nadaje tu znaczącej kwaskowatości - nie każdemu może to pasować, choć ja akurat do takich nie należę,
octu jabłkowego używam w kuchni regularnie i lubię jego posmak :)Kaloryczność produktu jest minimalna, a walory odżywcze i prozdrowotne
ciecierzycy (z której został wykonany) - ogromne! Jak zwykle przy produktach PRIMAVIKA, z przyjemnością czytałam skład i nie musiałam obawiać się konserwantów, sztucznych barwników i aromatów, czy dodatku glutaminianu
sodu . P o prostu wiem co jem! :)Tym razem hummus postanowiłam wykorzystać w jajach faszerowanych, którymi uraczyłam siebie i Pana
Męża na śniadanie :) Kwaskowaty i
paprykowy posmak pasty idealnie mi się tu komponował z trochę nijakim smakiem
jajka. Do tego garstka
kiełków, kromka
chleba własnoręcznie wypiekanego i zdrowe śniadanie dla dwojga gotowe!Składniki na porcje dla 2 osób:2
jaja2-3 łyżeczki hummusu
paprykowego PRIMAVIKA2 łyżeczki
jogurtu naturalnegokiełki słonecznikasól,
pieprz - do smaku
Jaja ugotować na twardo - 8-10 minut od zagotowania się
wody . Po wyjęciu z wrzątku, zahartować w zimnej wodzie. Ostudzić i obrać ze skorupki.
Jaja przekroić wzdłuż na połówki. Wyjąć
żółtka.
Białka ułożyć na talerzyku, na którym będą podawane na stół.
Żółtka rozetrzeć widelcem z hummusem paprykowymo PRIMAVIKA oraz
jogurtem. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.W połówki jaj powkładać na denka po trochu
kiełków - będą przyjemnie chrupać w zębach podczas jedzenia :)Następnie
jaja nafaszerować przygotowanym nadzieniem - ja używam tu małego rękawa cukierniczego.Podawać obłożone ulubionymi
kiełkami - u mnie to
słonecznik - i w towarzystwie
chleba własnoręcznie wypiekanego . Smacznego! :)



