Wykonanie


Jest to bezkonkurencyjnie, obok gołąbków z
sosem pomidorowym, danie przypominające mi lata beztroskiego dzieciństwa. Wzorowałam się na przepisie mojej mamy, która tąż zupę gotowała dość często (ze względu na
szczaw rosnący w naszym ogródku). Pierwszy raz zrobiłam ją sama.
Wywar ugotowałam na kurzych nóżkach, a nie na żeberkach. Dodałam również
jogurtu zamiast
śmietany. Zupa dzięki temu wyszła bardziej dietetyczna. Nie jest to może wyrafinowana zupa, ale na pewno zadowoli zwolenników smacznych i szybkich potraw.Składniki ( na 4 porcje):-1,5l
bulionu drobiowego (ugotowałam 3 kurze nogi, 2
marchewki, pół
selera,
korzeń pietruszki,
por i
cebulę)-słoik szczawiu (najlepszy byłby drobno-posiekany, świeży
szczaw, który jest dostępny w
porze wiosenno-letniej)-4
ziemniaki-4
jajka-
pieprz-
sól-
natka pietruszki-
koper-150ml
jogurtu naturalnego
Przygot owanie:Do ugotowanego i oczyszczonego z warzyw i
mięsa bulionu, dodajemy słoik szczawiu oraz
natkę pietruszki i
koper. Gotujemy około 10-15 minut. Następnie zaprawiamy
jogurtem lub
śmietaną. Nalewamy zupę do misek, dodajemy przekrojone na pół ugotowane wcześniej
jajko na twardo i świeży
koper. Szybko...prawda?? Smacznego!