ßßß Cookit - przepis na TORT ORZECHOWO-CZEKOLADOWY

TORT ORZECHOWO-CZEKOLADOWY

nazwa

Wykonanie

Przyznaję, że nie jestem miłośniczką tortów… ale orzechowy to zupełnie inna historia!
Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować przepyszny tort składający się z wilgotnego, moooocno orzechowego ciasta i lekkiego, puszystego kremu z mascarpone i gorzkiej czekolady.
Idealna propozycja na szczególne okazje! Urodziny, Święta, Rocznice… :)
Biszkopt orzechowy upiekłam na podstawie przepisu z książki „Kuchnia polska. Przepisy dawne i nowe” (wydawnictwo Diogenes). Krem powstał… ad hoc :)
Składniki: (12-16 porcji, tortownica o średnicy 23 cm)
Do „zbudowania” tortu będą potrzebne 2 biszkopty orzechowe.
Biszkopty orzechowe należy upiec dzień wcześniej .
Proporcje na 1 biszkopt orzechowy:
200 g mielonych orzechów (u mnie jeden z orzechów włoskich, a drugi z laskowych)
150 g cukru brzozowego
5 średnich jaj (osobno białka i żółtka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka bułki tartej
szczypta soli
dodatkowo:
margaryna do wysmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy
papier do pieczenia
kilka całych orzechów do dekoracji
Poncz do nasączenia biszkoptów:
2/3 szklanki słabej kawy (u mnie espresso + 1/2 szklanki wody)
3-5 łyżek rumu (koniaku/wódki)
Krem: (proporcje na cały tort, składający się z 2 biszkoptów orzechowych)
500 g sera mascarpone
2-3 łyżki likieru kawowego Kahlua (może też być inny likier kawowy/czekoladowy)
100 g gorzkiej czekolady (u mnie 61% kakao)
4 łyżki mleka 2 %
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować margaryną i obsypać bułką tartą.
Białka oddzielić od żółtek i ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Odstawić.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać zmielone orzechy, bułkę tartą oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. (Uwaga: Masa będzie bardzo gęsta.)
Do masy orzechowej dodawać partiami (po 1/3) ubitą pianę z białek i za każdym razem delikatnie wymieszać aż do połączenia składników. (Uwaga: Dzięki stopniowemu dodawaniu piany, masa orzechowa robi się lżejsza i biszkopt lepiej wyrośnie.)
Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Piec 35-40 minut w temperaturze 190 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić czy ciasto jest upieczone (wbity w ciasto patyczek po wyjęciu powinien być suchy).
Upiec drugi biszkopt tą samą metodą. Oba przykryć i odstawić do następnego dnia.
Przygotować krem. Czekoladę połamać na kawałki i zalać gorącym mlekiem. Po chwili dokładnie rozmieszać, aż do powstania jednolitego kremu. (Uwaga: Powinien on mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany). Odstawić aby czekolada przestygła.
Mascarpone ubić z dodatkiem likieru kawowego. Ubijając stopniowo dodawać letnią roztopiona czekoladę.
Zbudować tort. Każdy biszkopt przekroić na 2 krążki. Kolejne „piętra” tortu nasączać ponczem i smarować z obu stron kremem. Resztą kremu wygładzić wierzch i boki tortu. Udekorować orzechami. Gotowy tort trzymać w lodówce do momentu podania.
Uwaga: Ja „budowałam” tort bezpośrednio na paterze. Jej brzegi zabezpieczyłam kawałkami folii aluminiowej dzięki temu, po udekorowaniu wystarczyło tylko wysunąć te kawałki i tort stał już na czystej paterze, gotowy do podania :)
Smacznego :)
A oto ten tort w wykonaniu Czytelniczki LS :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/11/18/tort-orzechowo-czekoladowy