ßßß
Przyznaję, że nie jestem miłośniczką tortów… ale orzechowy to zupełnie inna historia!Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować przepyszny tort składający się z wilgotnego, moooocno orzechowego ciasta i lekkiego, puszystego kremu z mascarpone i gorzkiej czekolady.Idealna propozycja na szczególne okazje! Urodziny, Święta, Rocznice… :)Biszkopt orzechowy upiekłam na podstawie przepisu z książki „Kuchnia polska. Przepisy dawne i nowe” (wydawnictwo Diogenes). Krem powstał… ad hoc :)
Składniki: (12-16 porcji, tortownica o średnicy 23 cm)Do „zbudowania” tortu będą potrzebne 2 biszkopty orzechowe.Biszkopty orzechowe należy upiec dzień wcześniej .Proporcje na 1 biszkopt orzechowy:200 g mielonych orzechów (u mnie jeden z orzechów włoskich, a drugi z laskowych)150 g cukru brzozowego5 średnich jaj (osobno białka i żółtka)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka bułki tartejszczypta solidodatkowo:margaryna do wysmarowania formybułka tarta do wysypania formypapier do pieczeniakilka całych orzechów do dekoracjiPoncz do nasączenia biszkoptów:2/3 szklanki słabej kawy (u mnie espresso + 1/2 szklanki wody)3-5 łyżek rumu (koniaku/wódki)Krem: (proporcje na cały tort, składający się z 2 biszkoptów orzechowych)500 g sera mascarpone2-3 łyżki likieru kawowego Kahlua (może też być inny likier kawowy/czekoladowy)100 g gorzkiej czekolady (u mnie 61% kakao)4 łyżki mleka 2 %
Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować margaryną i obsypać bułką tartą.Białka oddzielić od żółtek i ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Odstawić.Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać zmielone orzechy, bułkę tartą oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. (Uwaga: Masa będzie bardzo gęsta.)Do masy orzechowej dodawać partiami (po 1/3) ubitą pianę z białek i za każdym razem delikatnie wymieszać aż do połączenia składników. (Uwaga: Dzięki stopniowemu dodawaniu piany, masa orzechowa robi się lżejsza i biszkopt lepiej wyrośnie.)Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Piec 35-40 minut w temperaturze 190 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić czy ciasto jest upieczone (wbity w ciasto patyczek po wyjęciu powinien być suchy).Upiec drugi biszkopt tą samą metodą. Oba przykryć i odstawić do następnego dnia.Przygotować krem. Czekoladę połamać na kawałki i zalać gorącym mlekiem. Po chwili dokładnie rozmieszać, aż do powstania jednolitego kremu. (Uwaga: Powinien on mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany). Odstawić aby czekolada przestygła.Mascarpone ubić z dodatkiem likieru kawowego. Ubijając stopniowo dodawać letnią roztopiona czekoladę.Zbudować tort. Każdy biszkopt przekroić na 2 krążki. Kolejne „piętra” tortu nasączać ponczem i smarować z obu stron kremem. Resztą kremu wygładzić wierzch i boki tortu. Udekorować orzechami. Gotowy tort trzymać w lodówce do momentu podania.
Uwaga: Ja „budowałam” tort bezpośrednio na paterze. Jej brzegi zabezpieczyłam kawałkami folii aluminiowej dzięki temu, po udekorowaniu wystarczyło tylko wysunąć te kawałki i tort stał już na czystej paterze, gotowy do podania :)Smacznego :)
A oto ten tort w wykonaniu Czytelniczki LS :)