ßßß
Idealna propozycja dla wszystkich wielbicieli orzechowych wypieków!Ciasto jest bardzo wilgotne dzięki zawartej w nim marchwi. Jednocześnie w smaku wyczuwamy jedynie orzechy. Całość dopełniają krem z mascarpone oraz świeże owoce.Miłośnicy tortów będą w pełni usatysfakcjonowani :)Przepis pochodzi z tej strony.Składniki:250 g marchwi,250 g mielonych orzechów włoskich (lub laskowych)5 dużych jajek,2/3 szklanki fruktozy (cukru brzozowego)1 łyżka esencji waniliowej5 łyżek tartej bułki1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki rumu3 łyżki gorącej wody,szczypta solido nasączenia:1 łyżka rumu1/4 szklanki naparu z ulubionej herbaty (ostudzonego)krem:500 g serka mascarpone2-4 łyżki syropu z agawy (fruktozy/cukru brzozowego)2 łyżki rumudodatkowo:świeże owoce
Wykonanie:Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ale nie na miazgę). Orzechy drobno zmielić.Oddzielić żółtka od białek. Żółtka miksować, dodając po łyżce gorącej wody, aż zaczną się pienić. Następnie utrzeć z połową fruktozy i esencją waniliową na jasną, puszystą masę. Dodać proszek do pieczenia, rum, marchew, orzechy i tartą bułkę. Wymieszać łyżką.Białka ubić z drugą połową fruktozy i szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką (ciasto jest dość gęste).Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Wyrównać wierzch. Piec w 170-180 stopniach przez 50-60 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem – jeśli nie jest oblepiony surowym ciastem, ciasto jest gotowe).Upieczone ciasto studzić ostrożnie, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Gdy zupełnie ostygnie, wyjąć z formy i przekroić na 2 blaty.Przygotować krem. Mascarpone dosłodzić do smaku syropem z agawy i dodać rum. Dokładnie ubić. (Uwaga: Mój serek był gęsty prawie jak masło, dodałam więc około 3 łyżki mleka aby krem nabrał odpowiedniej konsystencji i „puszystości”.)Dolny blat ciasta ułożyć na paterze i skropić esencją herbacianą wymieszaną z rumem. Nałożyć część kremu oraz warstwę owoców (u mnie plastry truskawek i borówki).
Drugi blat posmarować cienko kremem i przykryć nim dolny blat. Wierzch skropić esencją herbacianą, a następnie posmarować resztą kremu. Całość udekorować owocami.Smacznego:)