Wykonanie

Idealna propozycja dla wszystkich wielbicieli
orzechowych wypieków!Ciasto jest bardzo wilgotne dzięki zawartej w nim
marchwi. Jednocześnie w smaku wyczuwamy jedynie
orzechy. Całość dopełniają krem z
mascarpone oraz świeże
owoce.Miłośnicy
tortów będą w pełni usatysfakcjonowani :)Przepis pochodzi z tej strony.Składniki:250 g
marchwi,250 g mielonych
orzechów włoskich (lub laskowych)5 dużych
jajek,2/3 szklanki fruktozy (
cukru brzozowego)1 łyżka esencji waniliowej5 łyżek
tartej bułki1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
rumu3 łyżki gorącej
wody,szczypta
solido nasączenia:1 łyżka
rumu1/4 szklanki naparu z ulubionej
herbaty (ostudzonego)krem:500 g
serka mascarpone2-4 łyżki
syropu z agawy (fruktozy/cukru brzozowego)2 łyżki
rumudodatkowo:świeże
owoce
Wykonanie:
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ale nie na miazgę).
Orzechy drobno zmielić.Oddzielić
żółtka od
białek.
Żółtka miksować, dodając po łyżce gorącej
wody, aż zaczną się pienić. Następnie utrzeć z połową fruktozy i esencją
waniliową na jasną, puszystą masę. Dodać
proszek do pieczenia,
rum,
marchew,
orzechy i
tartą bułkę. Wymieszać łyżką.
Białka ubić z drugą połową fruktozy i szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką (ciasto jest dość gęste).Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Wyrównać wierzch. Piec w 170-180 stopniach przez 50-60 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem – jeśli nie jest oblepiony surowym
ciastem, ciasto jest gotowe).Upieczone ciasto studzić ostrożnie, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Gdy zupełnie ostygnie, wyjąć z formy i przekroić na 2 blaty.Przygotować krem.
Mascarpone dosłodzić do smaku
syropem z agawy i dodać
rum. Dokładnie ubić. (Uwaga: Mój
serek był gęsty prawie jak
masło, dodałam więc około 3 łyżki
mleka aby krem nabrał odpowiedniej konsystencji i „puszystości”.)Dolny blat ciasta ułożyć na paterze i skropić esencją herbacianą wymieszaną z
rumem. Nałożyć część kremu oraz warstwę
owoców (u mnie plastry
truskawek i
borówki).

Drugi blat posmarować cienko kremem i przykryć nim dolny blat. Wierzch skropić esencją herbacianą, a następnie posmarować resztą kremu. Całość udekorować
owocami.Smacznego:)