ßßß Cookit - przepis na TORT ORZECHOWY Z OWOCAMI

TORT ORZECHOWY Z OWOCAMI

nazwa

Wykonanie

Idealna propozycja dla wszystkich wielbicieli orzechowych wypieków!
Ciasto jest bardzo wilgotne dzięki zawartej w nim marchwi. Jednocześnie w smaku wyczuwamy jedynie orzechy. Całość dopełniają krem z mascarpone oraz świeże owoce.
Miłośnicy tortów będą w pełni usatysfakcjonowani :)
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki:
250 g marchwi,
250 g mielonych orzechów włoskich (lub laskowych)
5 dużych jajek,
2/3 szklanki fruktozy (cukru brzozowego)
1 łyżka esencji waniliowej
5 łyżek tartej bułki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki rumu
3 łyżki gorącej wody,
szczypta soli
do nasączenia:
1 łyżka rumu
1/4 szklanki naparu z ulubionej herbaty (ostudzonego)
krem:
500 g serka mascarpone
2-4 łyżki syropu z agawy (fruktozy/cukru brzozowego)
2 łyżki rumu
dodatkowo:
świeże owoce
Wykonanie:
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ale nie na miazgę). Orzechy drobno zmielić.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka miksować, dodając po łyżce gorącej wody, aż zaczną się pienić. Następnie utrzeć z połową fruktozy i esencją waniliową na jasną, puszystą masę. Dodać proszek do pieczenia, rum, marchew, orzechy i tartą bułkę. Wymieszać łyżką.
Białka ubić z drugą połową fruktozy i szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką (ciasto jest dość gęste).
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Wyrównać wierzch. Piec w 170-180 stopniach przez 50-60 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem – jeśli nie jest oblepiony surowym ciastem, ciasto jest gotowe).
Upieczone ciasto studzić ostrożnie, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Gdy zupełnie ostygnie, wyjąć z formy i przekroić na 2 blaty.
Przygotować krem. Mascarpone dosłodzić do smaku syropem z agawy i dodać rum. Dokładnie ubić. (Uwaga: Mój serek był gęsty prawie jak masło, dodałam więc około 3 łyżki mleka aby krem nabrał odpowiedniej konsystencji i „puszystości”.)
Dolny blat ciasta ułożyć na paterze i skropić esencją herbacianą wymieszaną z rumem. Nałożyć część kremu oraz warstwę owoców (u mnie plastry truskawek i borówki).
Drugi blat posmarować cienko kremem i przykryć nim dolny blat. Wierzch skropić esencją herbacianą, a następnie posmarować resztą kremu. Całość udekorować owocami.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/03/27/tort-orzechowy-z-owocami