Wykonanie
WitajcieDziś mija dokładnie rok odkąd rozpoczęłam swoją przygodę z blogowaniem, miało być na chwilę, na próbę, ale już wiem, że chcę rozwijać bloga dalej i nie wyobrażam sobie że mogłabym z niego zrezygnować i z Was moi
drodzy fani słodkości. Przez ten rok sporo się nauczyłam, sporo się też zmieniło w moim życiu. Przez kolejne lata chce się jeszcze więcej uczyć, rozwijać i tworzyć kolejne pyszne słodkości, bo w życiu chodzi o to, by robić to co się lubi.Dziś ciasto z powodu tej wyjątkowej okazji mam dla Was ciasto, które idealnie nadaje się na takie okoliczności, jest dość pracochłonne, ale ten smak Wam wszystko wynagrodzi. Bo czy może być coś lepszego niż dwa placki
orzechowe skrywające pomiędzy sobą masę
chałwową i pijane
biszkopty z nutką
kawy, a do tego tą słodką całość wieńczy
pomarańczowa galaretka, to taki akcent orzeźwiający przełamujący słodycz?
Ciasto:8
białek3
żółtka1 szklanka
cukru200 g (ok 1,75 szklanki) drobno posiekanych
orzechów włoskich1 szklanka
wiórków kokosowych2 pełne łyżki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliBiałka ubijamy na sztywno z
solą, następnie partiami wsypujemy
cukier i ubijamy aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodajemy
żółtka i krótko miksujemy. Wsypujemy
orzechy, wiórki,
mąkę i proszek, mieszamy delikatnie. Połowę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (21x37 cm) i pieczemy przez ok 30 minut w 170 st. C. Podobnie postępujemy z drugą połową ciasta.Masa chałwowa:300 g miękkiego
masła250 g
chałwy waniliowej lub orzechowej (dałam
orzechową z kawałkami
orzechów)5
żółtek1,5 szklanki
mleka0,5 szklanki
cukru1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
cukru waniliowegoSzklankę
mleka zagotowujemy z
cukrami. Pozostałe
mleko mieszamy dokładnie z
żółtkami i
mąką. Mieszaninę wlewamy na gotujące się
mleko i stale mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie
masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego pokruszoną
chałwę, a później po łyżce zimnego budyniu i ucieramy do uzyskania gładkiej masy.Dodatkowo:16
biszkoptów kakaowych typu "kocie języczki"150 ml mocnej
kawy30 ml
likieru kawowego (lub kieliszek
wódki, jeśli akurat nie mamy
likieru)2
galaretki pomarańczoweGalaretki rozpuszczamy w 750 ml
wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Odkładamy ok 3 łyżek masy, połowę pozostałej wykładamy na jeden z placków. Na tą masę wykładamy
biszkopty namoczone w zimnej
kawie zmieszanej z
alkoholem. Na biszkoptach rozsmarowujemy pozostałą masę i przykrywamy drugim plackiem, który z kolei smarujemy odłożoną wcześniej masą. Na masę wykładamy tężejącą
galaretkę i gotowe.Smacznego