Wykonanie
Pierwszy przepis z Wielkanocy doczekał się w końcu publikacji. Życie pisze swoje scenariusze i nie zawsze jest tak jakbyśmy chcieli aby było. Dzisiaj zapraszam na pyszny torcik dp przygotowania którego uzyłam
kawy vaspiatta
espresso, którą otrzymałam od sklepu internetowego http:// www.sklep.coffea.pl/ . Serdecznie polecam.

Składniki na
biszkopt makowy:700 g suchego
maku100 g
orzechów włoskich200 g
cukru4
jajka4 łyżki
bułki tartej1 łyżka
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia
Składniki na masę:250 g miękkiego
masła3
żółtka30 g
likieru kawowego120 g
cukru pudru3 łyżeczki
kawy vaspiatta
espresso100 g
wody
Dodatkowo:10 okrągłych
biszkoptów100 g zaparzonej
kawy vaspiatta
espresso20 g
likieru kawowegoróżyczki Dr Oetkera3 łyżeczki startej
gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski.
Orzechy zmielić w młynku na mniejsze kawałki. Dodać do
maku. Oddzielić
żółtka od
białek, dodać
cukier i zmiksować, połączyć z
makiem i
orzechami.
Masło rozpuścić na patelni i dodać do masy, dosypać
bułkę tartą i
proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywno. Dodać do całości delikatnie wklepując łyżką, nie miksować. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na 170 stopni na około 40 minut. Wyjąc z piekarnika zaraz po upieczeniu i pozostawić do ostygnięcia.Wyjąć
biszkopt z formy i przeciąć na pół. Miękkie
masło wrzucić do miski dodać
cukier puder i ucierać aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać kolejno
żółtka,
likier i ostudzoną zaparzona
kawę ciągle ucierając.

Do tortownicy przełożyć pierwszy blat
biszkoptu i posmarować połową masy, Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu startą
czekoladą.
Biszkopty namoczyćw ostudzonej
kawie i poukładać dookoła ciasta. Tort zakryć delikatnie folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Wyjąć i przed podaniem udekorować kwiatkami.

Podawać z
kawą lub ulubioną
herbatą. Smacznego!